Normativa «defectuosa»

Barcelona suspèn les restriccions en terrasses i colmados de Ciutat Vella i promet un pla antisoroll

Barcelona suspèn les restriccions en terrasses i colmados de Ciutat Vella i promet un pla antisoroll

Carlos Montañes

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha informat aquest dijous que ha anul·lat les mesures antisoroll que s’havien aprovat per al districte de Ciutat Vella el novembre del 2022, que incloïen la restricció horària de terrasses, restaurants, bars musicals i omplerts. El consistori ha explicat, a través d’un comunicat, que els decrets que estaven en vigor tenien «defectes» que impedien la seva aplicació legal, com haver superat el termini màxim de tramitació o acumular fallades de notificació que invaliden la seva vigència. No obstant, el govern municipal ha promès que elaborarà un nou pla amb mesures per rebaixar la contaminació acústica a la zona i intentar preservar el descans del veïnat.

El novembre del 2022 es va posar en marxa una regulació per la qual nombroses terrasses als carrers i places cèntriques del Gòtic i el Raval havien de recollir les taules exteriors a les 23.00 hores cada dia de la setmana, quan anteriorment ho podien fer fins a la mitjanit els dies feiners i fins a la una de la matinada els caps de setmana. Quant als comerços de venda d’aliments o colmados, es dictava la prohibició de la seva obertura entre les 22.00 h i les 07.00 h de diversos carrers del Raval i del Gòtic. Aquesta és la regulació que ara ha quedat sense efecte.

«Amb aquesta actuació es corregeix una situació que havia portat el districte municipal a enfrontar un procediment judicial contenciós administratiu contra titulars d’activitats que havien denunciat l’actuació de l’ajuntament i la falta d’observació del procediment en l’aprovació dels decrets. És en el marc d’aquest procediment judicial contenciós administratiu, amb la revisió i anàlisi en profunditat de la tramitació dels decrets, que s’han detectat els defectes de tramitació que obliguen a invalidar aquesta normativa municipal», han explicat des del consistori.

Nou pla contra el soroll

Una vegada invalidada aquesta normativa municipal «defectuosa», des del districte de Ciutat Vella s’ha començat a elaborar un nou pla contra el soroll que recollirà mesures concretes per reduir els nivells acústics, en el marc del treball per a un nou pla contra la contaminació acústica a la ciutat amb horitzó 2024-2027. Les mesures i accions del nou pla comprendran tot el territori del districte, especialment les zones de concentració d’establiments d’oci nocturn, terrasses i/o restauració.

Notícies relacionades

Per portar-lo a terme, es preveu començar amb la instal·lació de vuit nous sonòmetres, que se sumen als 30 actius al districte i que serviran per recollir mesures i dades actualitzades de manera permanent i amb mesurament continu. També es convocarà la Taula de Soroll del districte.

«Aquesta és una de les línies de treball prioritàries contemplades al Pla d’Actuació del Districte, el PAD, per al període 2023-2027, que es troba en elaboració i pendent de ser publicat. Té per objectiu elaborar, aprovar i executar un pla específic d’actuació per reduir els nivells de soroll al districte i a les zones amb més tensió acústica», ha apuntat l’ajuntament al seu comunicat.