2 de desembre

EL PERIÓDICO dedicarà dissabte vinent una edició especial al bicentenari del passeig de Gràcia

Les diferents seccions del diari obriran amb articles dedicats als 200 anys del passeig de Gràcia, combinant entrevistes, reportatges, multimèdia i opinions.

L’aniversari s’està celebrant a la ciutat des del 2022 i s’allargarà fins al 2024, coincidint amb el període de construcció del passeig durant el segle XIX.

zentauroepp24643431 historica181211213722

zentauroepp24643431 historica181211213722

3
Es llegeix en minuts

El passeig de Gràcia és ara un aparador internacional de la ciutat de Barcelona amb milions de marques mundials que lluiten per exhibir-s’hi, però els seus 200 anys d’història amaguen desafiaments històrics, urbanístics, culturals i econòmics que el converteixen en l’exemple perfecte per entendre la transformació de la capital catalana des del segle XIX.

En el quilòmetre i mig de l’artèria ha transcorregut la vida i la història de Barcelona durant aquests dos segles. Ha passat de ser una zona verda, ocupada pels Camps Elisis i la Prada Catalana, a convertir-se en un espai d’oci, ple de restaurants, teatres, sales de balls i concerts, per acabar sent una zona residencial dels burgesos, que es van traslladar a l’avinguda a finals del segle XIX per mostrar el seu poder econòmic a través de les seves luxoses residències.

Els arquitectes i propietaris competien llavors per construir a la gran artèria la casa més extravagant: Antoni Gaudí, Lluís Domènech i Montaner, Enric Sagnier o Josep Puig i Cadafalch van ser els artífexs de les obres mestres del modernisme català que han convertit aquest carrer en un dels llocs més emblemàtics de Barcelona i del món.

Tant la ciutat com el passeig han patit transformacions al llarg d’aquestes dècades, però hi ha una cosa que no ha canviat: Barcelona no s’entenia aleshores –ni s’entén ara– sense el seu gran passeig de Gràcia. Per això, en el marc de la celebració del bicentenari del passeig, EL PERIÓDICO ha preparat un especial per dissabte vinent 2 de desembre dedicat a la seva història, cultura, societat, economia i importància internacional.

Una edició especial 360

És per això que aquesta edició commemorativa del passeig de Gràcia és 360: cobreix tots els aspectes que han ocupat la història de l’avinguda durant aquests dos segles. En aquest sentit, totes les seccions d’EL PERIÓDICO oferiran articles relacionats amb el passeig de Gràcia en l’edició de dissabte, tant en paper com a la web.

Des d’Esports, Política i Cultura, passant per Economia, Societat i Barcelona, fins a Internacional i Opinió. Totes obriran la secció amb un article dedicat a l’efemèride. Entrevistes, reportatges, articles d’opinió, anàlisi i multimèdia explicaran amb dades objectives, testimonis reals i perspectiva històrica quin ha sigut el paper d’aquesta gran avinguda en la transformació de la ciutat i de la societat catalana.

¿Qui viu actualment al passeig de Gràcia?

Amb la mirada posada en els veïns, Barcelona desgranarà el padró actual del passeig amb una radiografia de qui i quanta gent viu en l’actualitat a la zona. Algunes de les famílies veïnes, advocats, treballadors i personalitats reconegudes com el periodista Josep Cuní o Joan Gràcia, de la companyia teatral Tricicle, ens obriran la porta de casa seva per explicar-nos les curiositats de viure en aquest carrer, recollides en un reportatge que publicarà Societat.

Per entendre l’impacte econòmic de l’avinguda al llarg dels anys, la secció d’Economia explicarà els canvis que han portat el bulevard a passar de ser el districte bancari –molts bancs es van instaurar a la zona durant el segle XIX– a ser l’actual avinguda de luxe de la ciutat. Una artèria que té poc a envejar a altres grans aparadors de luxe del món, dels que es parlarà des de l’apartat d’Internacional: els Camps Elisis de París, la Cinquena Avinguda de Nova York o Rodeo Drive de Beverly Hills, a Los Angeles.

El passeig ha sigut l’escenari d’esdeveniments esportius al llarg de la seva història, per això des d’Esports es presentarà un reportatge que repassa els esdeveniments més importants que s’han viscut a l’avinguda, des de les carreres populars a la desfilada del Tour de França el 2009. I a Cultura, per descomptat, el modernisme català cobrarà el protagonisme que mereix mitjançant un article en forma de conversa entre els responsables de la Pedrera i la Casa Batlló, dues icones del moviment a Catalunya. D’arquitectura i d’història de la ciutat parlaran també experts en les anàlisis recollides a la secció d’Opinió, com la columna de l’arquitecte barceloní Juli Capella.

Notícies relacionades

Sense merèixer menys, el passeig ha sigut escenari de protestes i pactes polítics que han marcat la història de Catalunya. Per això, des de Política s’ha preparat un reportatge que recopila els més importants, com el famós Pacte del Majestic de 1996, entre Aznar i Pujol.

Tot això, amb un magnífic suport visual, produït per l’equip de multimèdia, que mostrarà en 2D i 3D el recorregut pel passeig el 1908 –amb el pas del tramvia– i en l’actualitat, el 2023. Una eina que ajudarà el lector a retrocedir en el temps i entendre què ha passat en aquest passeig, i què podem esperar que tingui lloc.