D’un 11,6% al rebut

L’AMB aprova la pujada del preu de l’aigua a Barcelona amb l’abstenció dels Comuns

Les noves tarifes prosperen en el ple de l’administració, governada pel quadripartit PSC-Junts-Comuns-ERC

NOTÍCIA | El preu de l’aigua a Barcelona pujarà entre dos i tres euros al mes per família

CONTEXT | ¿Per què l’aigua puja un 11% a Barcelona? Els motius de la pujada més gran de la dècada

L’AMB aprova la pujada del preu de l’aigua a Barcelona amb l’abstenció dels Comuns
1
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La pujada del preu de l’aigua a Barcelona i 22 ciutats de la seva àrea metropolitana (l’Hospitalet, Badalona, Santa Coloma o Cornellà de Llobregat, per exemple) ja és un fet.

Com va avançar EL PERIÓDICO el 22 de novembre, el Consell Metropolità de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), administració supramunicipal competent en la gestió de l’aigua, ha aprovat inicialment aquest dimarts, 28 d’octubre, l’actualització de tarifes d’uns 2,5 d’euros de mitjana mensual per llar, que a la ciutat de Barcelona portarà un increment de l’11,6% al rebut bimestral. La previsió és que els nous preus cobrin vigència a partir de març del 2024.

Des de l’òptica de la factura final que arriba al consumidor, i tenint en compte que l’increment mitjà dels 2,5 euros mensuals suposa una pujada de l’11,6% de la factura de Barcelona, el nou rebut mensual a Barcelona rondarà els 24 euros/mes de mitjana, cosa que es correspon amb uns 47 euros per factura bimestral de mitjana (fins ara era d’uns 42 euros per factura bimestral, aproximadament). No obstant, s’ha de tenir en compte que la tarifa anirà en funció del tipus de domicili i dels litres cúbics d’aigua consumits per cada llar.

L’aprovació inicial de les noves tarifes, encara no definitives a falta de potencials al·legacions els pròxims mesos, ha prosperat en el ple de l’AMB, configurat des de les eleccions municipals del 28 de maig per una majoria absoluta socialista, amb els vots favorables del PSC, Junts i ERC i l’abstenció dels Comuns. També s’hi han abstingut el PP i Compromís i Acord per Torrelles, mentre que Vivim Montcada, Junts per Tiana i Vox han votat en contra de les noves tarifes.

Notícies relacionades

El vot dels Comuns,que sí que han votat favorablement a la pujada de l’aigua –més limitada– al Prat, on governen i on gestiona l’aigua l’empresa municipal Aigües del Prat, posa en relleu les diferències ideològiques entorn de la gestió de l’aigua en el si intern de l’AMB, governada pel quadripartit PSC-Junts-Comuns-ERC.

«Des dels Comuns sempre hem defensat la gestió pública de l’aigua», ha afirmat el vicepresident i alcalde del Prat Lluís Mijoler, que ha remarcat que «la pujada es fa lineal però nosaltres creiem que hauria de pujar més per a qui més paga».