Informe de salut

Preocupant augment de violència i consum de vaporitzadors en adolescents de Barcelona

Preocupant augment de violència i consum de vaporitzadors en adolescents de Barcelona

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les denúncies per casos de violència contra infants i adolescents residents a Barcelona han anat en augment, així com el consum de cigarrets electrònics i l’ús de pantalles. Aquestes són algunes de les conclusions de l’informe anual de l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), presentat aquest dilluns en roda de premsa.

El 2022, a la capital catalana es van registrar 833 denúncies per violència masclista contra nenes i noies menors de 18 anys.

Així mateix, el Departament d’Interior de la Generalitat va registrar només a Barcelona 896 denúncies per violència contra nens o adolescents l’any 2022, dels quals el 57,9% de les víctimes són nenes o noies, i augmenten amb l’edat: les noies de 12 a 17 anys van presentar una taxa més elevada (925,3 per 100.000 nens i adolescents) respecte als nois.

Preocupant consum de cigarrets electrònics

Quant al consum de drogues, l’informe de l’ASPB destaca el problema emergent que suposa l’ús de cigarrets electrònics en adolescents. Els que presenten un consum més alt de cigarrets electrònics són els alumnes que cursen segon d’ESO, amb un 22% de les noies i un 25% dels nois, i disminueix amb l’edat, segons l’Enquesta de Factors de Risc en Estudiants de Secundària 2021 – FRESC. Recentment, la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (SemFIC), ja va alertar sobre el preocupant augment de l’ús de vaporitzadors entre els joves, i del perill que suposa perquè tenen «la falsa sensació que són innocus», quan són tòxics i la porta d’entrada al consum de tabac tradicional.

En contrast, l’anàlisi de salut a Barcelona sí que destaca una tendència positiva pel que fa a substàncies, i és que registra una disminució del consum de cànnabis els últims 30 dies en la població adolescent, especialment en els nois (14% l’any 2016 i 8% l’any 2021, segons la mateixa enquesta FRESC.

Ús de pantalles

L’ús de les pantalles (mòbils, ordinadors, videoconsoles...) per part dels adolescents constitueix un altre dels temes que analitza l’informe de l’ASPB. El mòbil és el dispositiu més utilitzat amb diferència, tant per noies com per nois.

En el 2021, la mitjana d’hores diàries d’ús de pantalles, fora de l’horari lectiu a Barcelona, va ser de quatre hores per part de les noies adolescents; mentre que en el cas dels nois és d’unes tres hores i mitja diàries.

Notícies relacionades

D’altra banda, els nois fan més ús de les videoconsoles, amb una mitjana de 55 minuts diaris; mentre que les noies dediquen una mitjana de 16 minuts diaris a aquest tipus d’entreteniment.

Així mateix, l’ús de pantalles també és més elevat en l’alumnat de centres educatius ubicats en barris menys afavorits.