/ RICARD CUGAT

2
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

El ple de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) té previst aprovar aquest dimarts un increment mitjà del 3% en la tarifa del taxi de la capital catalana, en la qual es mantindran com estan els suplements. Així les coses, la baixada de bandera de la tarifa 1 (T1, de 8.00 a 20.00 hores, en dies feiners) passa de 2,50 a 2,60 euros i el preu per quilòmetre, d’1,23 a 1,27 euros. Els sindicats del gremi demanaven increments d’entre el 5% i el 7%, però l’Institut Metropolità del Taxi, que calcula la pujada partint de l’IPC sectorial, va rebaixar substancialment les seves pretensions. L’any passat, els preus del taxi ja es van incrementar un 5,6%.

Una vegada l’ens metropolità doni el seu ‘ok’ a les noves tarifes, la comissió de preus de la Generalitat serà la que aporti l’últim reconeixement que permeti que, a mitjans de desembre, entrin en vigor. El que no augmentarà són els suplements, que s’apliquen en els desplaçaments amb origen o destinació a l’aeroport, l’estació de Sants, Fira Gran Via de L’Hospitalet o el moll Adossat del port; als vehicles que portin entre cinc i vuit passatgers, i en nits especials (revetlla de Sant Joan, Nit de Nadal i Nit de Cap d’Any). Recordin: ja no existeix el plus per portar maletes, així que no els poden demanar cap extra per acceptar-ne.

La dels creueristes

Notícies relacionades

La pujada més destacada se l'endú la tarifa 4 (T4), que és la que s’activa quan un viatger va del moll Adossat a l’aeroport del Prat. Està bàsicament pensada per a creueristes i passa de 39 a 45 euros, un 15,4% més. També s’encareix un 10% la tarifa de preu tancat (T3) per als viatges d’entre cinc i set quilòmetres (+9%) i de més de set quilòmetres (+10%).

La Generalitat també té previst aplicar un increment de la tarifa interurbana (T6 diària i T7 nocturna), que és la que apliquen tots els taxistes que no operen en l’àmbit metropolità. Per a tots ells, el 2024 els ofereix un augment del 2,6% en els seus viatges. Els taxistes dels 36 municipis de l’AMB apliquen les tarifes de la una a les quatre perquè es considera que formen un sol nucli urbà, però si surten d’aquest perímetre és quan encenen, en funció de l’hora del dia, la sis o la set.