Informe de salut

Augmenten les infeccions de transmissió sexual, principalment en homes

Augmenten les infeccions de transmissió sexual, principalment en homes

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les infeccions de transmissió sexual (ITS) van augmentar entre els ciutadans de Barcelona l’any 2022, especialment en homes. És una de les dades que ha revelat aquest dilluns l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) durant la presentació del seu informe anual La Salut a Barcelona. Així, es constata que continuen la tendència a l’alça dels últims anys a la ciutat pel que fa a ITS.

Les dades de l’ASPB revelen notables diferències entre homes i dones. En el cas dels homes, les infeccions han augmentat notablement en els últims anys, especialment en el cas de la gonorrea i la clamídia, que pràcticament dupliquen les xifres. Concretament, respecte al 2021, la gonorrea va augmentar un 44% en homes i la clamídia, un 49%. En les dones, en canvi, s’ha mantingut certa estabilitat, i amb xifres inferiors.

Dades d’ITS a Barcelona /

ASPB

L’ITS més freqüent registrada en els ciutadans de Barcelona l’any passat va ser la gonorrea, amb una incidència mitjana de 365,1 casos per 100.000 habitants. Els diagnòstics de gonorrea es concentren majoritàriament en els homes, amb una alta taxa de 677,7 per cada 100.000; que contrasta amb la de les dones, que és de 81 per 100.000 dones, notablement inferior a la d’ells.

El segon diagnòstic d’ITS més comú a la capital catalana és la clamídia, amb una incidència de 329,6 casos per 100.000 habitants; 446,7 en els homes i 223,1 en les dones.

En vista d’aquesta tendència creixent de les ITS especialment en homes, l’Ajuntament de Barcelona i l’ASPB va llançar fa alguns mesos una campanya amb l’eslògan «Visca el sexe lliure (d’infeccions), dins de l’estratègia de Salut Sexual i Reproductiva del consistori. Tenint en compte que les ITS es poden prevenir, tractar-se i curar, la campanya posa el focus en la responsabilitat de cada ciutadà a l’hora de protegir-se i protegir les seves parelles sexuals; així com en el dret de tots a disfrutar d’una sexualitat lliure i agradable, sempre des del consentiment i l’autocura. També ofereix una web amb un mapa de centres d’atenció urgent i enllaços a recursos per trobar més informació sobre salut sexual.

Més dades de l’informe

Notícies relacionades

A més d’aquestes dades referents a les ITS, l’informe de l’ASPB també ha revelat altres informacions rellevants sobre la salut de la població barcelonina. Un d’ells ha sigut l’augment de l’esperança de vida dels ciutadans, cosa que confirma la recuperació gradual d’aquest indicador de salut després de la pandèmia de la covid-19.

Si bé l’any 2020 la mitjana d’esperança de vida a Barcelona va ser de 85,6 anys en dones i de 80,4 anys en homes, el 2022 aquestes xifres van augmentar fins als 87,5 anys en el cas d’elles i fins als 82 anys en el d’ells.