Red Fish en escac

Barcelona salvarà el club de patí de vela però deixa en l’aire el seu restaurant de platja

Barcelona salvarà el club de patí de vela però deixa en l’aire el seu restaurant de platja

Elisenda Pons

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

El 2015 i després d’un difícil part, atesa la seva singularitat, va néixer en ple moll de la Marina el Club Patí Vela Barcelona, enfocat en la promoció popular d’aquesta embarcació «genuïna de Barcelona», reconeguda i protegida com a tal per l’ajuntament. Però amb el seu primer contracte finalitzat i un pla d’usos que regula el futur del litoral olímpic, la negociació està a punt de resoldre’s amb la continuïtat de l’entitat esportiva, però la possible desaparició del carismàtic restaurant completava l’oferta: té una ordre de cessament de l’activitat de restauració per al 2 de desembre. Els titulars del Red Fish batallen aquests dies, a través del Gremi de Restauració de Barcelona, perquè el consistori en permeti la supervivència.

El projecte del club centrat en la difusió del patí català de vela va ser una iniciativa privada, que va suposar una inversió de més de dos milions d’euros. S’ubica al moll de la Marina. Malgrat que es basa en una entitat sense ànim de lucre que desplega cursos i formació entorn d’aquesta embarcació i algunes altres activitats aquàtiques, una de les seves potes va ser la restauració en tant que va possibilitar la viabilitat del projecte.

Va néixer ja amb moltes incerteses, tenint en compte que l’ajuntament tenia al cap assumir la gestió del Port Olímpic i regular tots els usos i la reconfiguració de la zona. Per això, sota el mandat dels Comuns la seva continuïtat va estar sempre en el punt de mira. En els últims temps el seu encaix ha passat a dependre de BSM, l’empresa municipal que gestiona la nova etapa del Port Olímpic, on ha desenvolupat un gran projecte gastronòmic, discutit pels seus milionaris lloguers. No obstant, la complexa transformació urbanística de tot l’àmbit ha derivat en mesos de negociacions per resoldre la cabuda o no del club de patí català de vela i els seus serveis complementaris.

Esport i gastronomia

Tot i que la voluntat municipal és preservar el club, amb uns 200 socis en l’actualitat, l’import de lloguer proposat recentment per BSM resultava inassumible per a l’entitat, segons relata un portaveu a El Periódico, i que descarta la possibilitat de traslladar-se a cap altre punt del litoral. Per això, des de fa setmanes les dues parts estan buscant un acord viable. Més complexa és encara la situació del restaurant Red Fish, ja que després de l’ordenació de la zona a priori només podrà operar a l’espai interior del recinte, on pot ocupar un màxim del 8% de la seva superfície, com recull l’article 18 del Pla Especial Urbanístic d’Ordenació i Usos del Port Olímpic de Barcelona. En concret, li correspondrien entorn de cent metres quadrats, segons la mateixa font. En canvi, perdria la cotitzada terrassa que ara és el seu principal reclam i sobre la qual es va construir un acolorit edicle.

L’exterior del restaurant, amb l’estructura del club al fons (de fusta). /

Elisenda Pons

Des del Gremi de Restauració emfatitzen que l’espai va estar en desús des de 1992 i que l’espai de restauració s’ha refermat no només com a restaurant mariner «a l’abast de la majoria de barcelonins», sinó com a escenari d’esdeveniments corporatius i altres. Lamenten que el nou marc normatiu no li doni cabuda tal com és en l’actualitat, ja que el seu funcionament sense la seva estructura exterior seria difícil. La patronal creu que el text regulador és prou confús i genera prou «dubtes jurídics» perquè faci setmanes que la mateixa administració analitza el desallotjament. De fet, al juliol es va notificar que el tancament s’havia de portar a terme a l’octubre, posteriorment es va prorrogar fins al 25 de novembre, i aquest mateix divendres, in extremis, va obtenir un nou ajornament fins al 2 de desembre.

«Cal posar en valor la feina i l’aportació que fan els emprenedors a Barcelona i el cas de Red Fish és paradigmàtic», assenyalen al gremi. Consideren que la zona va passar de ser un «abocador» a un restaurant amb vistes immillorables i reivindiquen que se li permeti continuar operant en les mateixes circumstàncies i que no pateixi la contínua pressió dels terminis de tancament.

Recta final

Notícies relacionades

Les fonts del club, per la seva banda, relaten que estan pendents de tancar un acord econòmic amb BSM que sí que preservaria el restaurant interior. Asseguren que l’actual operador, Xarxa Fish, podria continuar si accepta el nou escenari.

Des de BSM asseguren que el diàleg continua i que «el Port Olímpic té la ferma voluntat que el Club Patí de Vela pugui continuar utilitzant les seves instal·lacions al moll de la Marina, perquè l’activitat de l’entitat és coincident amb els objectius del pla d’usos aprovat pel plenari municipal». Però puntualitzen que «després de l’adscripció definitiva d’aquest àmbit del moll de la Marina al Port Olímpic, l’entitat ha de regularitzar la seva situació formalitzant un contracte de cessió de l’espai». Una vegada resolta aquesta situació, afegeixen, «podrà acordar amb la propietat de l’espai de restauració la continuïtat d’aquests usos com a activitat complementària, sempre d’acord amb les condicions establertes pel nou pla d’usos». És a dir, amb la limitació del 8% de l’espai total. I sense vetllador.