Barcelona interromp relacions amb el Govern d’Israel sense trencar-les amb Tel Aviv

Blanca Blay / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ple municipal de Barcelona ha aprovat aquest divendres una proposició de Barcelona en Comú per la qual el consistori interromp les seves relacions amb el Govern d’Israel fins que arribi un alto el foc en la seva guerra amb Hamàs, cosa que, han precisat fonts de l’executiu barceloní, no implica que la capital catalana trenqui les que manté amb la ciutat de Tel Aviv, trencades per Ada Colau com a alcaldessa i represes per l’actual regidor, Jaume Collboni, al setembre. La proposició ha prosperat amb el suport del PSC, Barcelona en Comú i ERC, i el rebuig de Junts per Barcelona, el PP i Vox.

La qüestió afecta una qüestió prou delicada com perquè els matisos hi siguin, i alhora, no té cap efecte pràctic, perquè la guerra no s’aturarà ni s’agreujarà pel que el ple de Barcelona decideixi. En aquest context de gestualitat, no sorprèn que els Comuns s’hagin llançat a celebrar la votació amb un comunicat que proclamava: «Barcelona torna a suspendre relacions amb Israel a proposta de Barcelona en Comú».

Relacions amb les ciutats

A la mateixa hora, fonts del govern de Collboni remarcaven que en realitat Barcelona té relacions amb ciutats, no amb estats ni governs, i treia així ferro a la iniciativa aprovada. El text ha sigut transaccionat pel PSC i els Comuns. Els socialistes l’han validat a canvi de modificar-hi la paraula ‘suspendre’ per ‘interrompre’ quant a les relacions amb el Govern d’Israel.

La condició que s’assenyala perquè siguin represes és que hi hagi un alto el foc i que «es garanteixi el respecte als drets bàsics del poble palestí i el compliment de les resolucions de les Nacions Unides respecte el conflicte».

El text

Notícies relacionades

El text aprovat, que crida a comunicar l’aprovació de la iniciativa a l’ambaixada israeliana, insta a exigir un alto el foc immediat i permetre l’ajuda humanitària a Gaza així com garantir la posada en llibertat dels israelians segrestats per Hamàs. També contempla que el consistori imposi «una clàusula d’obligació contractual perquè cap operador pertany o realitza operacions financeres, inversions, compres, contractacions o altres activitats econòmiques que vagin contra el dret internacional en territoris ocupats», a més d’«exigir al Govern d’Espanya que imposi un embargament d’armes bidireccional a Israel així com la suspensió de tots els programes de cooperació militar i de seguretat fins que respectin els drets del poble palestí».

El govern de la ciutat ha insistit que malgrat la contundència que es desprèn d’aquestes línies, la proposició no tindrà cap efecte i no canviarà res.