Pla Endreça

Renovació de 24 escales mecàniques i de l’11% dels semàfors: a què dedicarà Barcelona els 435 milions de manteniment

A1-160107585.JPG

A1-160107585.JPG / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

La primera tinenta d’alcalde de l’Ajuntament de Barcelona, Laia Bonet, i el tinent d’alcalde de Seguretat, Albert Batlle, van anunciar el 23 d’octubre que, dins del pla Endreça, el govern de Jaume Collboni dedicaria 435 milions d’euros fins al 2027, el final del mandat, al manteniment de la ciutat. També va precisar que l’abordatge seria diferent de l’habitual, que presentaria un canvi de paradigma, ja que es donaria prioritat a la prevenció.

Aquest divendres, Bonet ha detallat les partides i inversions que es faran amb la suma citada, que suposa triplicar la mateixa partida en el mandat anterior, que era de 135 milions. Ha explicat que, dels 435 milions, 180 seran gestionats pels 10 districtes. Seran ells els que proposin en quins punts del seu territori s’inverteix aquesta part del pressupost.

Partides de ciutat

Dels 255 restants, el govern afirma que es consideren de ciutat: es destinaran a renovacions i manteniment de l’enllumenat, de parcs i jardins, amb clavegueres, fonts, semàfors, pavimentació, escales mecàniques i ascensors, entre d’altres.

«En els últims vuit anys hem constatat com la ciutat es transformava i, en canvi, la gestió del manteniment no evolucionava de la mateixa forma. Vam transformar molt però vam renovar i vam mantenir poc», ha assegurat Bonet sobre els dos mandats en què Ada Colau va ser alcaldessa. «Necessitem passar de reparar a renovar», ha afegit.

Notícies relacionades

La tinenta d’alcalde ha desglossat algunes de les dades de les actuacions previstes amb el pressupost de manteniment. Es renovaran 24 escales mecàniques (un 24% del total) que tenen una antiguitat d’entre 15 i 20 anys, en gran part al Carmel. Es farà el mateix amb el 56% dels ascensors de la ciutat, amb 26 intervencions, de les quals 15 es faran a Nou Barris, per exemple al carrer d’Aiguablava.

Paviment

També es renovarà l’11% dels semàfors (4.500 unitats), 620.000 metres quadrats de paviment (amb el repintat de 3,8 milions de metres cúbics), el 35% de la senyalització horitzontal i el 12% de parcs i jardins (cosa que suposarà obres en 25 parcs i jardins). El pla suposarà la millora de 3.500 fanals. Així mateix, es milloraran punts obsolets en 22 quilòmetres del clavegueram i es faran nous dipòsits d’aigua freàtica per ampliar-ne el volum en un 15%.