Barcelona enderroca un emblemàtic mur grafiter per començar la reforma de les Tres Xemeneies del Paral·lel

ALEX R. FISCHER

1
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha començat aquesta setmana les obres amb què remodelarà els jardins de les Tres Xemeneies del Poble-sec, un pas preliminar a la futura reobertura de l’antic complex industrial amb la instal·lació d’oficines i la nova seu del Centre de Coordinació Operativa d’Emergències de Barcelona (Cecor). Com estava previst, aquesta setmana s’ha començat a enderrocar un dels murs ple de grafitis.

La plaça és emblemàtica pels seus murals i del gust dels artistes urbans. El consistori admet que es tracta d’«un espai reconegut per l’art urbà a Barcelona». «Ara s’eliminarà, perquè suposa una barrera visual», assenyala. En qualsevol cas, altres parets que envolten els jardins es continuen deixant com espai per als grafiters. A banda, s’ha enderrocat un escenari de formigó, també situat al mig del parc.

Quiosc enderrocat en la reforma dels jardins de les Tres Xemeneies /

ALEX R. FISCHER

Els enderrocs són els treballs previs per col·locar una pista de bàsquet al mig de l’esplanada. Cobrirà part del terreny ocupat per 16 bancs. També s’habilitarà un circuit que pretén convertir-se en un «gimnàs a l’aire lliure», amb unes taules de tennis taula i unes marques sobre el paviment que convidin a exercitar-se.

Notícies relacionades

Rere els canvis hi ha un intent de rentar la cara als jardins de les Tres Xemeneies, punt freqüent de queixes veïnals per ‘botellons’ i soroll. El consistori espera que la reforma s’acabi el febrer del 2024. Costa uns 366.000 euros.

Al seu torn, l’ajuntament recalca que aspira a eliminar barreres arquitectòniques i evitar «zones fosques i poc visibles». «Aquestes actuacions crearan itineraris accessibles a través del jardí com espai estratègic d’articulació entre el Raval, el Paral·lel i el Poble-sec», destaca.