Mobilitat

Barcelona ofereix la seva ‘app’ Smou als aparcaments privats per pagar sense tiquet d’entrada ni de sortida

L’aplicació ja es pot utilitzar per pagar en 44 estacionaments públics i ofereix informació sobre 300 instal·lacions públiques i privades

Cotxes cada vegada més grans: l’odissea de trobar una plaça d’aparcament a Barcelona

El Govern aspira a estrenar la seva plataforma pública de serveis de mobilitat a finals del 2025

Barcelona ofereix la seva ‘app’ Smou als aparcaments privats per pagar sense tiquet d’entrada ni de sortida

Ricard Cugat

1
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’aplicació Smou, amb la qual tant es pot reservar un Bicing com pagar la zona blava, ja incorpora informació sobre 300 aparcaments subterranis de la ciutat. És el doble que fa un any, fet que permet que els conductors que utilitzin aquesta aplicació de l’Ajuntament de Barcelona, operada per BSM, puguin trobar amb més agilitat un estacionament per al seu vehicle, cosa que ajuda a reduir el que es coneix com a trànsit d’agitació. D’aquests 300, l’‘app’ ja disposa de dades en temps real d’un centenar, cosa que vol dir que es coneix quantes places hi ha disponibles en tot moment. Dels altres 200, l’aplicador n’ofereix la localització i el nombre total de places buides, però sense dades actualitzades.

Notícies relacionades

La col·laboració entre el consistori i el Gremi de Garatges de Barcelona ha sigut clau perquè Smou hagi pogut doblar el servei en tan poc temps. En total, l’aplicació ofereix informació de 80.000 places d’aparcament fora de la calçada, un 78% més que fa un any. Dels 100 que ofereixen dades en temps real, 44 pertanyen a la xarxa pública de BSM i la resta són privats. De moment, només els que pertanyen al consistori permeten pagar a través de Smou, però això és una cosa que, amb el temps, es vol ampliar a l’extensa malla de pàrquings subterranis que no són públics.

Planificar millor

Smou, segons xifres de BSM, compta amb prop de 985.000 usuaris a Barcelona i la seva àrea metropolitana i aglutina una vintena de serveis vinculats amb la mobilitat. El 2022, l’aplicació va realitzar una mitjana de 45.000 operacions diàries, amb un total de 16,4 milions d’accions. Anys enrere es va calcular que la circulació dels conductors que busquen una adreça o, simplement, un espai on deixar el cotxe, generen el 20% del trànsit. Amb més planificació i menys temps donant voltes, es redueix el consum i, sobretot, baixa la congestió i, per tant, la contaminació.