Ple municipal

Collboni no aconsegueix el suport necessari per salvar el seu pacte de terrasses: l’oposició tomba les ordenances municipals

Collboni no aconsegueix el suport necessari per salvar el seu pacte de terrasses: l’oposició tomba les ordenances municipals

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El ple municipal de Barcelona ha rebutjat avui el projecte d’ordenances fiscals per al 2024, cosa que suposarà la pròrroga de les actuals, perquè no hi ha més opció que siguin aprovades amb temps perquè entrin en vigor l’1 de gener, com és preceptiu.

Jaume Collboni ha vist com l’oposició li tombava les ordenances, inclosa la de terrasses, en l’última possibilitat que tenia per salvar-les. Un revés més que considerable que tindrà conseqüències i que deixa en evidència la dificultat que suposa governar amb 10 regidors sense suports estables, interns o externs.

El ‘no’ de Junts

JuntsEn la votació global de les ordenances, només el PSC ha votat a favor, 10 contra 31 vots. En la de terrasses, tant el PP com Vox han votat a favor, cosa que ha sumat 16 vots favorables, però el rebuig de Junts, Barcelona en Comú i ERC ha ha fet que guanyés també el ‘no’ en aquest cas.

Fins aquest dijous, es va considerar possible que Junts acabés acordant, almenys, permetre l’aprovació de l’ordenança de terrasses, tot i que fos amb una abstenció. Es va programar votació separada per a aquest divendres d’aquesta ordenança, tot i que es va fer a petició del PP, no de Junts. I quan ha arribat el moment, Ramon Tremosa ha sigut l’encarregat de comunicar que el grup de Xavier Trias votaria ‘no’ a totes les ordenances.

Tremosa ha recordat que Junts va demanar una rebaixa del 2% de l’IBI, i ha remarcat que això hagués beneficiat 500.000 barcelonins amb un cost per al consistori d’entre 15 i 20 milions. El govern de Collboni no ho va acceptar.

«Avui no s’acaba res»

Tant Jordi Martí Grau, per Barcelona en Comú, com Ernest Maragall, per ERC, han anunciat un vot negatiu que ja havien anticipat. El PP ha votat en contra de les ordenances, però a favor de la de terrasses, com a suport al sector, ha argumentat Ángeles Esteller. I Vox ha fet el mateix.

El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, que ha fet una petita presentació de les ordenances, ha afirmat una vegada consumada la derrota: «Avui no s’acaba res, avui comença tot». I així ha donat a entendre que el diàleg polític serà necessari. Però no ha anticipat com això pot servir per arreglar la destrossa de les ordenances.

El pacte amb els restauradors

Però ara el govern té davant un conflicte en potència. Perquè el rebuig de les ordenances impedeix que es pugui aplicar el pacte tancat per Valls amb el Gremi de Restauració. El tinent d’alcalde va acordar amb el sector que els restauradors pagarien en conjunt prop de 4,6 milions d’euros l’any que ve al consistori en concepte de taxa de terrasses.

Tret de sorpresa, i no està clar si hi ha espai ja per a més sorpreses, l’ordenança es prorrogarà com està vigent, amb la taxa que es va fixar el 2019 per al 2020, cosa que elevaria el pagament anual del sector a vuit milions d’euros per a l’ajuntament. 

La bonificació

Aquesta quantitat, que el 2019 va ser rebutjada amb vehemència pel sector, perquè suposava un increment significatiu, mai es va arribar a cobrar: arran de la pandèmia de la covid l’ajuntament va aprovar una bonificació del 75% del pagament que a la pràctica suposava eliminar l’augment. Amb la bonificació, la quantitat abonada pel sector va baixar dels 8 milions previstos als 2, que són els que va rebre l’ajuntament del 2020 fins al 2023. Per això, si la tarifa puja a 8 a la pràctica suposarà quadruplicar la taxa.

Notícies relacionades

Valls va presentar fa unes setmanes una proposta sensiblement inferior als 8 milions, però clarament superior als 2 que ha cobrat la ciutat aquests anys, mitjançant un sistema progressiu que penalitza més a qui més taules té, i que suposaria un ingrés anual de 5,8 milions per al consistori. Aquesta proposta no comptava amb el plàcet dels restauradors, que poc després van tancar un pacte amb Valls que situa la quantitat a pagar en els ja esmentats 4,6 milions.

Plorats de casa

«Nosaltres venim plorats de casa», ha afirmat Tremosa amb sornegueria, abans de recordar com Trias va veure com es quedava sense alcaldia una hora abans de la investidura del 17 de juny. Martí Grau ha afirmat que el del govern és ja «un doble fracàs», en al·lusió a la retirada del punt dels pressupostos de la Comissió d’Economia. Maragall ha considerat confirmat que Collboni desteixeix l’obra de govern d’Ada Colau malgrat governar amb els vots dels comuns: «Els seus únics socis avui aquí són Vox i el Gremi (de Restauració).