Collboni canvia de posició i acceptarà negociar alhora sobre pressupostos i govern

Pol Solà / ACN

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Les derrotes que l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni ja ha patit en dos fronts rellevants, el dels pressupostos, que va haver de retirar de l’ordre del dia de la comissió d’Economia, i el de les ordenances, rebutjades per l’oposició en el ple municipal d’aquest divendres, l’han decidit a canviar de pantalla i enfocar d’una forma diferent les seves negociacions amb els altres grups.

Fins ara, Collboni havia deixat clares les seves condicions: primer, parlar de pressupost, i un cop aprovat aquest entrar en el debat de quin grup i en quines condicions es converteix en el seu soci per a la resta del mandat. Els dos candidats a ser-ho, Junts per Barcelona i Barcelona en Comú, van advertir que volien parlar alhora dels comptes i del pacte de govern. L’alcalde ho va rebutjar diverses vegades. ERC es compta sempre en la hipòtesi d’un acord d’esquerres, així ho fan els Comuns i així ho fa el mateix alcalde, que sol remarcar que prefereix aquesta fórmula que un acord amb Junts.

El debat pressupostari

Aquest divendres, Collboni ha canviat de posició. En un punt en què s’ha abordat la negociació sobre els pressupostos per a l’any vinent, ha declarat: «Nosaltres continuarem parlant intensament, especialment amb els grups que han mostrat la seva predisposició a tancar un acord de govern o un acord pressupostari o un acord de govern i un acord pressupostari, i intentarem pal·liar l’efecte negatiu que producte d’aquesta votació s’infringeix a les famílies i els autònoms que estan en la restauració».

Notícies relacionades

L’alcalde es referia a la votació de l’ordenança de terrasses, perduda pel govern. Collboni ha donat per fet que aquesta derrota no s’ha degut a la naturalesa de les ordenances, «eren raonables», ha dit, sinó a la conjuntura política i que es barregen el debat pressupostari i el de la governabilitat. També ha admès que el pressupost que s’aprovi marcarà el mandat.

Converses diferents

En definitiva, el  govern del PSC constata que els seus interlocutors no avançaran en la negociació pressupostària si no ho fan també en la de govern, per la qual cosa s’entén que ben aviat canviarà el to de les converses i s’abordarà a més curt termini qui acaba convertint-se en el soci de govern: els de Xavier Trias o els d’Ada Colau. I després, caldrà veure què fan els d’Ernest Maragall, en plena ressaca de la divisió exhibida en les eleccions de la federació republicana a la ciutat.