Contra el frau

El metro de Barcelona inicia aquest dilluns una «inspecció massiva» amb revisors de bitllet

El metro de Barcelona inicia aquest dilluns una «inspecció massiva» amb revisors de bitllet

MMP

1
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El metro de Barcelona inicia una campanya intensiva de control de bitllets als usuaris de la xarxa, a fi de detectar fraus i viatgers que s’hi hagin colat sense pagar. El primer dia serà aquest dilluns 23 d’octubre i l’acció es prolongarà entre dues i tres setmanes.

Segons ha pogut saber EL PERIÓDICO, comportarà un ampli desplegament de revisors als vestíbuls de les estacions, als passadissos d’enllaç d’intercanviadors i dins dels mateixos trens. «Les pròximes setmanes tindrà lloc una inspecció massiva a la xarxa de metro», confirmen portaveus de Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) preguntats per aquest diari.

Notícies relacionades

Es tracta de la tercera campanya d’aquest tipus el 2023 i ja se n’havien fet en anys anteriors. «Amb aquestes accions TMB no busca altra cosa que sensibilitzar els nostres clients que el frau ens perjudica a tots», asseveren, amb referència a la pèrdua d’ingressos per sufragar el manteniment i les millores del suburbà. El 2019, TMB va calcular que deixava d’ingressar uns 9,5 milions d’euros anuals pel frau, que de mitjana el 3,5% dels viatgers no pagaven bitllet i que l’hora punta de colar-se eren les nits del cap de setmana, en especial dissabte a la matinada.

Avís a les pantalles

Tot i que no es difonguin amb grans anuncis previs ni es donin a conèixer dates concretes, les campanyes d’inspecció sí que adverteixen uns dies abans els passatgers a través dels canals de comunicació de la companyia. Per exemple, divendres passat ja es podia llegir a les pantalles d’avís de les andanes una advertència sobre revisions imminents: «Lluita contra el frau. Controls de bitllets les pròximes setmanes. Mostreu-lo si us ho demanen», deia. El missatge s’alternava amb altres de més habituals, com el que avisa del temps que falta per al pròxim tren i el que recomana avisar el personal si un usuari es troba malament.