Inseguretat a La Pau

Més de 30 nits de cassolades en un barri de Barcelona després d’un tiroteig: «Estem oblidats»

ANA PUIT

3
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Un tiroteig a una primerenca hora de la nit, a l’estiu i amb veïns encara al carrer va servir com a detonant perquè els veïns de la zona de la Pau, al districte de Sant Martí de Barcelona, decidissin donar un cop sobre la taula i reclamar de manera més insistent mesures per millorar la seguretat al barri. L’endemà del succés, el 13 de setembre, els veïns van començar a sortir cada tarda a protestar amb cassolades, i així han seguit durant 38 dies consecutius. Aquest divendres 20 d’octubre serà l’últim dia que faran l’esmentada acció i iniciaran una nova tàctica.

El president de l’Associació de Veïns de la Verneda i la Pau, Miguel Romera, ha explicat en una entrevista amb aquest diari que la percepció del veïnat és que hi ha una sensació d’«impunitat» a l’hora de fer certes accions il·lícites o incíviques als carrers de la Pau. «Al nostre barri passen coses que en d’altres no», assegura, referint-se a fets com «la venda de droga en ple carrer, sense molestar-se a amagar-se» o el mateix tiroteig, que es va produir en un moment en què encara hi havia gent al carrer. «Qui fos, es va sentir impune», considera. 

Així mateix, des de l’AVV afirmen que els barris de la franja Besòs com la Pau estan «oblidats en molts sentits per part de les administracions» i que «hi ha menys serveis» que en altres zones de la capital catalana. 

Fa més d’un mes que Veïns de la Pau organitzen cassolades contra la inseguretat /

Ana Puit

Última nit de protestes

Després de 38 dies de cassolades, els organitzadors consideren que aquesta acció ja ha complert amb la seva comesa: informar el barri de la situació i animar els ciutadans a unir-se a les reivindicacions. A més, saben que el soroll de les manifestacions molesta una part de la ciutadania i que això podria arribar a provocar divisions. Per això, aquest divendres faran l’última i passaran a una via més política de reivindicació, acudint als plens del districte de Sant Martí i sol·licitant reunions amb el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, així com amb el conseller d’Interior de la Generalitat, Joan Ignasi Elena

Entre les peticions del barri figuren incrementar la presència policial als carrers; tot i que saben que la situació de la Pau és més complexa i que s’ha d’abordar d’una manera més transversal, tenint en compte el context social de la perifèria empobrida de Barcelona. «Demanem una comissió de serveis i infraestructures per estudiar què tenim i què faltaria per millorar la vida en aquesta zona», explica Romera.

Fa més d’un mes que Veïns de la Pau organitzen cassolades contra la inseguretat /

Ana Puit

Fonts municipals han respost a aquest diari que en l’eix Besòs la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra treballen en coordinació amb els veïns, amb qui hi ha «molta comunicació». De fet, s’han fet reunions en què han participat els tres actors per abordar la inseguretat a la zona.

Notícies relacionades

El consistori remarca que en els últims quatre anys la Guàrdia Urbana ha augmentat el nombre d’agents uniformats als carrers i que els nous policies que entren al cos «van directament al carrer» repartits «de manera equitativa» pels deu districtes de la ciutat. Així doncs, els últims agents que s’han incorporat a la Unitat Territorial de Sant Martí s’estan dedicant a patrullar els carrers, segons les mateixes fonts.

Per la seva banda, portaveus dels Mossos d’Esquadra consultats per aquest diari defensen que la policia catalana sí que presta l’atenció necessària al barri de la Pau i expliquen que ja tenen un dispositiu diari per transmetre seguretat als veïns. Igualment, remarquen que es tracta d’una problemàtica transversal que «no és de fàcil solució» pel context social del Besòs, sobre el qual, a parer seu, han d’actuar també els Serveis Socials i l’Ajuntament per resoldre els problemes existents de convivència. Igualment, la policia catalana ressalta que la Pau no és «ni de bon tros» el barri més conflictiu de la zona sinó que seria «dels més tranquils» del districte de Sant Martí.