1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Barcelona compta amb una nova escultura a peu de carrer. De grans dimensions, no passa desapercebuda: mesura més de tres metres d’altura i representa un nedador que se submergeix de cap sobre un mapa de la ciutat, fàcil d’identificar per la trama d’illes amb què Ildefons Cerdà va omplir l’Eixample. ‘El saltador’ –així s’ha batejat l’estàtua– s’ha instal·lat a la plaça Urquinaona i és obra de l’artista Jordi Díaz.

La figura està situada davant l’entrada de la Torre Urquinaona, el gratacel situat en el número sis de la plaça. Malgrat ser visible des de la vorera i situar-se en una zona de lliure accés, l’Ajuntament de Barcelona no és responsable de la instal·lació perquè, en realitat, ‘El saltador’ se submergeix sobre terra privat.

L’empresa The 19th Hole, que lloga sales per a reunions i esdeveniments a la planta 19 del gran edifici d’Urquinaona amb Roger de Llúria, ha encarregat l’escultura i l’ha costejat. A l’emplaçar-se a l’entrada que pertany a l’immoble, la companyia no ha requerit permís municipal per instal·lar l’estàtua. S’ha col·locat de tal manera que suggereix que es llança des de la terrassa del gratacel.

‘Acer marítim’

‘El saltador’ està tallat en un tipus d’acer inoxidable especialment resistent, conegut com a ‘acer marítim’. Se li atribueix una alta capacitat d’aguant davant la corrosió.

Notícies relacionades

El seu autor ha trigat un any a esculpir la figura. Díaz es va basar en un estudi de les proporcions d’un saltador professional de trampolí per traçar un esquema de l’esquelet amb barnilles i fragments de xapa d’acer. L’escultura es va modelar a mà, amb electrosoldadura, i es va reforçar amb una estructura interior de barra d’acer. «L’acer inoxidable té la qualitat de l’immaterialisme. Es pot dir que en realitat no té color: reflecteix el del que l’envolta, de manera que pot ser incandescent en un capvespre o blau en una alba hivernal», comenta l’escultor.

Díaz explica que l’obra pretén ser un homenatge a Barcelona i, al seu torn, enviar un missatge a la ciutat. «Convida a penetrar en la profunditat de Barcelona amb esperit nou i encarna valors com el coratge i el compromís», afirma.