Primera visita institucional

Collboni a Almeida: «Barcelona torna a Madrid i al conjunt del sistema institucional espanyol»

Els dos alcaldes mantenen la seva primera reunió a Cibeles i el madrileny avança que tornarà la visita ben aviat

Collboni a Almeida: «Barcelona torna a Madrid i al conjunt del sistema institucional espanyol»

DIEGO RADAMÉS / EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Elena Marín

«Barcelona torna». Dues vegades ho ha dit aquest dimarts l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni (PSC), en la seva primera visita institucional a la capital madrilenya des que va arribar a l’alcaldia el mes de juny. Els ponts entre Madrid i Barcelona han tingut aquest dimarts una altra foto diferent que sobrevola la política espanyola aquests dies, sobretot perquè el color polític dels seus protagonistes sembla ser als antípodes ideològics a escala estatal. L’alcalde de Madrid, José Luis Martínez Almeida (PP), ha rebut al seu despatx de Cibeles el seu homòleg de Barcelona poc abans de la seva intervenció conjunta en un fòrum sobre el futur de les ciutats. I aquí és on Collboni s’ha presentat així a l’iniciar la seva intervenció: «Barcelona torna a Madrid i al conjunt del sistema institucional espanyol».

És la primera reunió que es produeix entre els dos alcaldes. De fet, és la primera reunió oficial d’Almedia amb un primer regidor de Barcelona, ja que en la legislatura passada no va mantenir cap trobada formal, mà a mà, amb l’exalcaldessa Ada Colau, d’aquí venen les paraules de Collboni. El primer regidor català tenia previst estrenar-se a Madrid a finals del mes de setembre, en una trobada organitzada pel president de Foment de Treball, Josep Sánchez Llibre, en què participava precisament Martínez Almeida i moderat per l’exalcalde Alberto Ruiz Gallardón, però el fòrum coincidia amb el debat d’investidura fallit d’Alberto Núñez Feijóo i va ser finalment ajornat.

Notícies relacionades

Els dos alcaldes han expressat en diferents ocasions la necessitat que les dues ciutats mantinguin una bona relació institucional i aquest és un primer gest en aquest camí. Al fòrum posterior a la reunió a la seu de l’Ajuntament de Madrid, una jornada organitzada pel grup Atresmedia, ho han tornat a repetir tots dos i a escenificar. El Palau de Cibeles és a tot just uns minuts a peu de l’Ateneo, on se celebra l’acte, i tots dos hi han acudit caminant junts, acompanyats dels seus equips i conversant, deixant-se fotografiar per mostrar aquest pont que els dos alcaldes asseguren voler mantenir. «És un símptoma de normalitat», ha assenyalat Almeida davant el públic, i ha revelat que té previst «tornar la visita» ben aviat.

Almeida i Collboni, alcaldes de Madrid i Barcelona, passejant al costat de la Cibeles /

Diego Radamés / Europa Press

El que caracteritza les ciutats, ha apuntat, és que els seus representants estan obligats a «fer un política pròxima» i en el cas de Madrid i Barcelona tenen, a més, «problemes comuns». El seu homòleg li ha respost que «la dimensió humana» de la seva feina és fonamental, poc abans de començar a dissertar sobre com ha de ser el futur de les ciutats. La transició cap a urbs sostenibles, l’ús del transport públic, la regulació del turisme perquè la massificació no alteri la vida dels residents i un desenvolupament econòmic que ha de ser compatible amb el mediambiental o la transició digital són alguns dels temes sobre els quals han conversat. «No hi ha planeta b», ha conclòs Collboni, i amb aquesta idea tots dos han promès continuar treballant junts en el desenvolupament de les seves ciutats.