El tràmit dels comptes de Barcelona per al 2024

L’oposició anuncia que tombarà els pressupostos de Collboni en la primera votació

L’oposició anuncia que tombarà els pressupostos de Collboni en la primera votació

Norma Vidal / ACN

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha presentat aquest dilluns al Palau de la Virreina el projecte de reformulació de les obres de reforma de la Rambla. Ho ha fet amb visible satisfacció per reduir els treballs de 72 a 32 mesos. Però la processó deu anar per dins, perquè si res canvia, en dos dies podria patir la seva primera gran derrota com a alcalde de Barcelona.

En 48 hores, la Comissió municipal d’Economia debatrà l’inici del tràmit dels pressupostos i les ordenances fiscals de la ciutat per al 2024. Amb 10 regidors, lluny dels 21 que donen la majoria, Collboni no compta a hores d’ara amb un sol vot dels grups de l’oposició per sumar als del PSC per mirar d’esquivar aquesta primera barrera.

Apel·lació a la responsabilitat

Tots han anunciat el seu vot en contra si res canvia abans de la tarda de dimecres, cosa que si es confirma suposaria tombar el projecte pressupostari –tot i que aquest podria aprovar-se més tard– i el de les ordenances, que si no prospera ara ja no podria aplicar-se l’1 de gener del 2024, com és preceptiu.

Collboni ha apel·lat a la Virreina a la «responsabilitat de tots el grups perquè en permetin la tramitació. No fa falta estar-hi d’acord (amb els pressupostos), és donar l’oportunitat que es tramitin». «Té la seva importància», ha recalcat, abans de recordar que si no s’aproven els comptes i toca prorrogar els vigents, els del 2023, això suposaria perdre 715 milions d’euros, entre despesa i inversió, del projecte presentat per a l’any vinent. És una cosa que ja va advertir el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls.

Però per ara els grups de l’oposició no semblen commoguts per aquest tipus d’apel·lacions. Per exemple, ERC. Elisenda Alamany ha sigut contundent fins i tot amb el seu propi grup i la gestió que ha fet en els últims anys del seu suport, quan, en el mandat anterior, va contribuir a l’aprovació dels quatre pressupostos de Colau.

ERC admet els seus «errors»

«ERC ha après dels errors del passat», ha dit Alamany, que ha recordat que el partit va ser «extremament generós amb la ciutat i amb el govern del PSC i els Comuns» i ha afegit que en aquesta «nova etapa» les coses han canviat i el grup no «es pot fer responsable del que executa el govern». «Som molt lluny», ha remarcat el també regidor republicà Jordi Castellana.

També el regidor del PP Juan Milián ha vist el PP «molt lluny» de votar sí als comptes de Collboni, dels quals ha dit que necessitarien de canvis significatius perquè els populars optessin per l’abstenció.

Junts no ha volgut donar per fet el seu vot negatiu en la roda de premsa de Jordi Martí Galbis perquè calia esperar a la reunió que Collboni ha convocat, a les 13.30, al cap de files del grup, l’exalcalde Xavier Trias, juntament amb el mateix Martí i el regidor Ramon Tremosa. També hi han assistit els tinents d’alcalde Valls i Laia Bonet.

Reunió Collboni-Trias

Notícies relacionades

Després d’aquesta trobada, Junts ha emès un breu comunicat en el qual ha informat que la reunió, de gairebé una hora, no ha suposat «cap avenç constatable» i que en conseqüència Trias ha exposat a Collboni que el seu grup no pugui donar el seu suport a un projecte que jutja «continuista» i que «blinda el model de ciutat d’Ada Colau i els Comuns». Segons el comunicat, Trias remarca que Collboni té a les seves mans decidir si vol un canvi i amb qui vol governar Barcelona.

Finalment, els Comuns han assegurat que l’alcalde podria estar contemplant un acord amb Junts. Ho ha argumentat Jordi Martí Grau a l’assegurar que els pressupostos de Collboni no contenen cap «picada d’ullet» a Barcelona en Comú. Martí ha afirmat que el seu grup està decidit a votar en contra de les ordenances i dels pressupostos aquest dimecres.