Promocions d’elit

El ‘club del milió d’euros’ creix a Barcelona: els pisos a preu d’or arriben a més districtes

El ‘club del milió d’euros’ creix a Barcelona: els pisos a preu d’or arriben a més districtes

E&V

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Hi va haver un temps no tan llunyà en què els pisos nous de més d’un milió d’euros eren un grapat a Barcelona, restringits a obres d’alt standing i enclavaments tan cotitzats com la zona alta, Diagonal Mar i el passeig de Gràcia. Però l’auge dels preus de la vivenda des de la pandèmia ha propulsat també les promocions ‘top’, les vendes de les quals són poc vulnerables a l’escalada de les hipoteques. Gairebé una trentena de les que s’anuncien als grans portals immobiliaris inclouen pisos per sobre del milió d’euros. I d’altres no s’atreveixen a superar aquest llistó, però sí que comercialitzen llars per sobre dels 950.000 euros en diverses zones.

Imatge virtual de la promoció Casa Maury Parés, a Mallorca 234, d’Uniq, anunciada a Idealista. /

Idealista

Habitualment, els informes de preus parlen del mercat de segona mà, molt més gran, mentre que l’obra nova no és analitzada amb regularitat ni tant detall pels principals portals. A principis d’aquest 2023 un informe d’Activum Real State Consulting assenyalava que a Barcelona el metre quadrat oscil·lava des d’uns 3.800 euros a Sants-Montjuïc (amb la mitjana alterada per l’allau de vivenda relativament assequible que s’està aixecant al barri de La Marina del Prat Vermell) i més de 8.000 a Sarrià-Sant Gervasi. A la pràctica, a tots els districtes es dona certa disparitat de preus a l’obra nova en funció de l’enclavament exacte, els extres que inclouen, els acabats i la promotora que firma els projectes.

En aquests moments, la revisió feta per aquest diari posa de manifest la creixent presència de superpisos de més d’un milió d’euros. En algunes ocasions ni arriben als cent metres, cosa que equival a pagar per sobre de 10.000 euros el metre quadrat. Una de les webs immobiliàries amb més oferta al respecte, Idealista, compta per exemple amb 147 promocions ofertes, parteix encara sobre pla, altres en construcció i alguna fins i tot claus en mà. D’elles, a 27 anuncis es detallen vivendes per sobre del milió d’euros. Les dues llistes poden incloure alguna duplicitat si puntualment es comercialitzen amb més d’una immobiliària.

Fins a gairebé tres milions

Concretament, en una desena de casos els pisos disponibles són a partir del milió, arribant fins i tot als gairebé tres milions en ple passeig de Gràcia. ¿Què s’aconsegueix allà per aquest preu de vertigen? Doncs 218 metres quadrats construïts, 3 habitacions, 4 banys i terrassa comunitària amb piscina al terrat, entre altres luxes. Aquesta peça en concret ha patit una rebaixa de cent mil euros, segons indica l’anunci.

Planta baixa amb jardí comercialitzada per Engel&Völkers a la Bonanova per 1,47 milions. /

E&V

El repertori més exclusiu de Barcelona se sol encaixar a Sarrià-Sant Gervasi (on acaba de començar la venda per a Can Raventós), la Dreta de l’Eixample, la zona de Diagonal Mar i, cada vegada emergeix més en ple centre de la ciutat, al Gòtic de Ciutat Vella. Només alguns d’ells poden presumir de zones comunitàries en horitzontal, com curiosament sí que s’aconsegueix als barris perifèrics pel metre quadrat de terra molt més moderat. Per contra, els jardins verticals, les piscines en planta superior i els elements de disseny són l’element diferenciador en zones calentes. Cuines obertes, grans finestrals, tons blancs i fustes naturals són distintius de les vivendes que es venen el 2023.

Des d’Engel&Völkers, una de les immobiliàries especialitzades que més obra nova de luxe comercialitza a la ciutat, Samantha Galloway explica a aquest diari que l’imparable augment dels tipus d’interès i les immobiliàries no ha afectat en absolut el segment més elitista d’habitatge: «El client solvent continua molt actiu i no l’afecta la situació», assenyala. Això sí, a la capital catalana el seu principal comprador en aquesta franja de preus no és local, sinó sobre tot europeu, en especial expatriats suïssos, alemanys i holandesos. I també clients de segona residència.

Entre les promocions més cares de la ciutat se situa ara una al carrer de Pau Claris (Quadrat d’Or, com emfatitza la seva publicitat), amb preus des de 858.000 euros per dues habitacions, a més de dos milions la majoria de les peces disponibles, àtics i dúplex. A prop, a Ausiàs March, s’ofereixen ‘lofts’ «ultramoderns» a un pas del ressuscitat passeig de Sant Joan per entre 1,15 i 2,6 milions.

Cuina d’una promoció a Ausiàs Marc, a partir d’1,15 milions, comercialitzada per aPropierties. /

Idealista

La Rambla Catalunya també val el seu pes en or, amb una construcció règia rehabilitada amb magnificència on gairebé tot costa més d’1,1 milions, i arriba a 1,7 al pis estrella de 150 metres quadrats. Xifres plenes de zeros que també marquen les obres aixecades a l’Illa del Mar (a Sant Martí), amb pisos a més del milió. I la majoria de les propostes a la zona alta, amb exemples com el nou edifici Culmia Bell Sarrià (a partir d’1,48 milions al carrer de Ràfols) o com la que ven Don Piso al carrer de Sant Gervasi de Cassoles, on ja només queda una vivenda d’1,6, un sota dúplex amb gran jardí, que no inclou l’aparcament. Fins i tot a la freqüentada Rambla, tenir vistes al mercat de la Boqueria val 960.000 (una habitació i grans espais) o 1,04 milions (quatre habitacions). I a prop, al carrer de Boqueria, arriben a 1,4 milions.

Piscina al terrat de l’edifici de luxe de passeig de Gràcia comercialitzat per Lucas Fox. /

Idealista

Però sense arribar a aquests punts intocables, cada vegada més barris compten amb nous edificis on els preus comencen discretament, però després es disparen als seus immobles més singulars. Com en un bloc al costat del parc Güell (des de 270.000 euros per una habitació a 1,15 milions per l’àtic de tres).

A prop dels sis zeros

Notícies relacionades

Sense arribar a la rotunditat del milió, abunden les promocions amb preus màxims que se li acosten. Per exemple, al carrer de Lancaster, en ple Raval, alguns pisos freguen els 900.000 euros, xifra recurrent a diverses obres de l’Eixample. I a Glòries assoleixen els 975.000 per 180 metres totals.

Sota aquesta estratosfera, és cridaner també que als barris més cèntrics pagar de 500.000 a 600.000 euros per uns 70 metres construïts s’hagi normalitzat. Fins i tot per una habitació. I no falten singularitats, com que una casa okupa que va passar a estar protegida hagi mutat el seu interior fins a allotjar pisos de 2 habitacions i fins a 120 metres per 740.000 euros.