Denúncia de Barcelona Oberta

Barcelona recorrerà la sentència que tomba els eixos verds i promet un urbanisme «amb diàleg i sense confrontació»

Barcelona recorrerà la sentència que tomba els eixos verds i promet un urbanisme «amb diàleg i sense confrontació»

Ricard Cugat

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona no es quedarà de braços plegats després de la sentència que l’obliga a revertir les obres de bona part de l’eix verd de Consell de Cent. Laia Bonet, tinenta d’alcalde d’Urbanisme, ha avançat aquest dijous la voluntat del govern municipal de presentar un recurs, tràmit que hauran de fer abans de 15 dies davant la sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya. La regidora socialista ha sortit «en defensa dels serveis jurídics i tècnics» del consistori, però ha anunciat que el nou ajuntament, amb Jaume Collboni al capdavant, «vol impulsar un urbanisme des del diàleg i el consens, i no des de la confrontació ni el conflicte», en una velada referència a la manera com els Comuns, amb el PSC com a soci de govern, van impulsar el projecte Superilla Barcelona.

Bonet ha evitat la ciència-ficció i no ha volgut posar-se a l’escenari d’una Barcelona obligada a aixecar totes les llambordes que ja adornen Consell de Cent. «Ara ens centrarem en el recurs», ha assenyalat. «No farem elucubracions sobre el que pot passar», ha concedit. Sí que ha recordat, després del punyal a Barcelona en Comú, que els socialistes mantenen el camí de l’«urbanisme transformador» que aposta per les pacificacions, però no a base d’eixos verds que, a més, ha deixat caure, «es concentren en un sol districte». El seu pla, ja anunciat durant la campanya, passa per recuperar interiors d’illa.

Molt menys subtil ha sigut Ada Colau: «Avui és el dia dels innocents, ¿no?». Entre la ironia i la indignació, l’exalcaldessa de Barcelona ha respost a la sentència des del seu compte d’Instagram. Després de compartir la seva sorpresa per la decisió de la magistrada del Jutjat Contenciós Administratiu número 5 de Barcelona, la líder dels Comuns no ha escatimat crítiques: «Quan un tribunal va en contra del sentit comú i la defensa de la gent, té un greu problema. Nosaltres no ho permetrem». Per tot això, Colau ha anunciat que el seu grup municipal «exigirà a l’actual govern que recorri la sentència absurda i defensi els veïns que volen una Barcelona més verda i saludable».

¿Qui ho paga?

Notícies relacionades

Per part de Junts, com era de suposar, la reacció ha sigut molt diferent. Ramon Tremosa ha resumit a Twitter el sentir dels neoconvergents amb aquestes paraules: «Una notícia devastadora per a Barcelona i per a les arques municipals. Des de Junts i Trias per Barcelona vam avisar de la possible il·legalitat que es podia cometre. Ada Colau i Jaume Collboni, ¿i ara què? El seu company de files Jordi Martí ha afegit: «Una notícia que valida les tesis que vam defensar en contra de l’urbanisme unilateral i matusser de Colau i Collboni».

Daniel Sirera (PP) ha recordat en el seu perfil de Twitter que ja al gener va reclamar a Colau que aturés les obres. «No em va fer cas. ¿I ara qui ho paga?», es pregunta. Des d’Esquerra, més que criticar o elogiar la resolució judicial, es pregunten quins efectes pot tenir de cara a futures transformacions. Així ho ha resumit el regidor Jordi Coronas: «No soc un gran defensor del model, sobretot per com s’ha fet, però..., ¿revertim també Enric Granados? ¿Villarroel? ¿Portal de l’Àngel? ¿Avinguda Gaudí? O defensem les competències municipals en matèria d’urbanisme i mobilitat. Aquesta sentència també va d’això.