Sector en guerra

El taxi amenaça de bloquejar Barcelona durant la Diada per protestar contra els «nazis» de Competència

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Cardigans, Aerosmith, Eminem, M-Clan, U2, Keane, James Blunt, Police... La furgoneta de la capçalera, la que anava tallant el trànsit al seu lent avanç per la Gran Via aquest dimarts, ha regalat una banda sonora de gran qualitat. Comercial, però molt reeixida. És segurament l’única cosa en la qual tots els afectats en aquesta notícia poden estar més o menys d’acord. Els taxistes, la ciutadania, l’Autoritat Catalana de la Competència (Acco) i els diputats del Parlament de Catalunya. En la resta d’elements que eren sobre la taula en l’enèsima mobilització del taxi a Barcelona ja no hi ha tanta unanimitat. O cap. Els conductors estaven convocats per una multa imposada a Élite Taxi per boicotejar l’entrada d’Uber a la ciutat, una sanció que ells equiparen amb els temps del nazisme, quan un tribunal condemnava tot el que no combregués amb els manaments del Tercer Reich. La seva marxa cargol, sorollosa, amb uns 300 vehicles (500, segons els convocants), era per si mateixa una notícia. Però n’ha deixat d’altres: l’11 de setembre ocuparan la Gran Via i ara són ells els que demanden l’Acco per prevaricació, suborn, tracte de favor i tràfic d’influències. Com sempre amb el taxi metropolità, això no ha fet més que començar.

No ha tingut la brillantor d’altres convocatòries però sí que ha sigut de les més sorolloses. Pels xiulets dels cotxes i per la traca d’un quilòmetre que han col·locat a la Via Laietana davant la seu de l’Acco, òrgan autònom que penja del Govern que en el passat ja ha fet públiques diverses resolucions en les quals, sota el pretext de la lliure competència, denuncia la sobreprotecció del sector del taxi i defensa altres models de negoci vinculats al transport de persones. En aquesta última notificació, aquest organisme, que va obrir l’expedient a Élite a principis del 2022, imposa una multa de 123.000 euros al considerar provat que aquesta associació «va exercir mesures de pressió dirigides als taxistes a través de comunicacions a les xarxes socials, al seu lloc web o mitjançant trucades directes, i els adverteix de les conseqüències negatives de treballar amb l’empresa i els dissuadeix de la seva col·laboració amb Uber».

Fins a l’últim alè

Els taxistes no només neguen la major. Contraataquen amb tot. «Volen que Élite desaparegui, però per callar-nos hauran de matar-nos», ha compartit Tito Álvarez, portaveu de l’entitat, que no ha filtrat res a l’hora de qualificar l’Acco. «Són uns nazis», ha resumit. La protesta ha seguit cap al Parlament, on els taxistes tenien intenció que algun partit els rebés per així poder fer declaracions des del faristol de la Cambra catalana. Però no hi ha hagut sort: cap grup parlamentari li ha obert les portes.

Notícies relacionades

Sí que ho ha fet el sindicat CCOO, l’únic que els recolza en aquesta batalla. En la mobilització s’ha fet carn el seu secretari general a Catalunya, Javier Pacheco, que ha considerat «injusta» la multa «a l’anteposar la lliure competència als drets dels treballadors». «És un atropellament –ha prosseguit– i demanem als polítics que reflexionin davant empreses que busquen precaritzar l’ocupació».

Aragonès, en la Diada

Álvarez ha anunciat que aquest dimecres ha citat la resta d’associacions del taxi per organitzar la mobilització de l’11 de setembre. De moment, això d’ocupar la Gran Via, cosa que ja van fer el 2018 durant diversos dies, és només una amenaça. Aquesta gran artèria, de fet, forma part d’una de les columnes de la gran manifestació convocada per entitats independentistes durant la Diada. I aquí no hi ha res que sigui casual, perquè el president Pere Aragonès ha anunciat que assistirà a la marxa i a ningú li interessa que coincideixin les dues causes. És a dir, que Élite busca pressionar el Govern on ara fa més mal perquè mogui fitxa en el seu favor.