Previsions de tardor

El turisme frenarà aquesta tardor, però «aguantarà el tipus» a Barcelona amb congressos i esdeveniments

El turisme frenarà aquesta tardor, però «aguantarà el tipus» a Barcelona amb congressos i esdeveniments

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A punt de finalitzar un estiu de gran tragí turístic a Barcelona, el final de les vacances de la majoria de viatgers no buidarà ni els hotels ni el centre de la ciutat. Al setembre més de 20 congressos i fires agafaran el relleu al visitant de sol i platja d’agost, que no és el favorit de la capital catalana. El ritme de reserves d’allotjament per a aquesta tardor s’ha accelerat respecte a l’any passat, amb el mercat nord-americà al capdavant i la previsió d’estades mitjanes de 3,6 nits. No obstant les xifres de negoci previsiblement no seran tan bones com el 2022 perquè la febre viatgera internacional s’ha moderat lleugerament per la situació econòmica internacional i el primer efecte ha sigut una petita baixada de preus a l’allotjament.

L’informe de ‘Perspectives d’activitat’ corresponent a la tardor que acaba de publicar l’Observatori del Turisme a Barcelona inclou alguns elements per a l’optimisme del sector. D’una banda, la connectivitat de la ciutat continua millorant. El mes que ve ja s’haurà recuperat al 100% la capacitat aèria internacional, que en el cas de la capital catalana suposa en aquests moments que 88 companyies volen a 200 destinacions, de les quals 50 són intercontinentals. Des del Prat s’oferiran els pròxims mesos cinc milions de seients mensuals, que representen un 6,9% més de places que l’any passat, però encara un 9,9% per sota de la prepandèmia. La dada està influïda, per exemple, per la guerra d’Ucraïna i els seus efectes en els vols suspesos des de Rússia, o per l’augment de l’oferta ferroviària a Madrid, en detriment de l’aèria, entre d’altres.

Serà a més un mes de molta activitat al port, ja que s’esperen un total de 92 creuers entre vaixells que inicien o acaben ruta a la ciutat i els que faran escala d’un dia.

Tornada del visitant professional

El setembre és clarament un mes de tornada de l’agenda firal, que en aquest cas no porta macrocites, però sí múltiples esdeveniments. Alguns, com l’Alimentaria FoodTech podria comptar amb uns 15.000 assistents, però també se celebraran diverses reunions professionals de l’àmbit mèdic i la tecnologia. L’agenda s’acompanya també d’esdeveniments esportius, les festes de la Mercè i la seva oferta musical, i diversos reclams que en paraules d’Eduard Torres, president de Turisme de Barcelona, signifiquen que «Barcelona ho està fent bé en programació cultural i esportiva» perquè «passen moltes coses a la ciutat». Aquest dinamisme fa que una urbs resulti més competitiva.

Malgrat que el primer semestre de l’any l’ocupació hotelera i la facturació va estar per sobre del 2022, finalment la conjuntura econòmica a escala global s’ha deixat sentir entre els viatgers, explica Torres. La demanda a Barcelona –sense que es pugui determinar el pes de les asfixiants temperatures en les reserves d’última hora– es va moderar des de la segona quinzena d’agost, entorn del 80% d’ocupació, assenyala, de manera que els establiments van suavitzar els preus (que es mantenien molt per sobre del 2019) i van atraure visitants d’última hora.

Així, tot i que la ciutat s’hagi vist aparentment plena aquest últim mes, la realitat és que hi ha hagut un turisme menys rendible que el de primavera. No obstant, el seu volum ha sigut especialment cridaner per l’allau d’excursionistes d’unes hores arribats diàriament des de localitats de la costa on estaven allotjats. Concentrats especialment a Ciutat Vella i entorn de les icones turístiques.

De cara a les previsions de l’Observatori, l’organisme destaca que les reserves estan aconseguint molta més antelació i estan ja molt per sobre de les que es comptabilitzaven en aquests moments fa un any. Els nord-americans són la nacionalitat més destacada, i l’estada mitjana de moment es preveu de 3,6 nits fins al novembre.

És significatiu també que en les recerques mundials d’allotjament prèvies a un viatge, Barcelona apareix en la sisena posició després de Londres, París, Dubai, Las Vegas i Nova York. I en recerques de vol és vuitena després de Londres, Dubai, París, Nova York, Lisboa, Amsterdam i Denpasar (a Bali).

Dades en mà, Torres pronostica que el turisme en general «perdrà una mica d’alegria» en els pròxims mesos respecte a l’efervescència de fa un any, però «Barcelona aguantarà el tipus», entre el turisme de setembre i octubre (amb més nivell de despesa habitualment que el de juliol i agost) i el turisme congressual. Els mercats emissors, en especial l’europeu, «estan més cansats», però afirma que la projecció de la ciutat i la seva estrebada internacional la mantindran amb bons resultats.

Dades de l’estiu

Notícies relacionades

L’Observatori del Turisme a Barcelona també disposa dels últims informes de Perfil del visitant, partint de les seves enquestes recents. Entre les dades destaca que l’edat mitjana del viatger a la capital catalana ha sigut el juliol de 33,3 anys, i el 41,2% ha arribat en parella, tot i que els grups mitjans (entre famílies i amics) eren de 4,2 persones. Han gastat uns 440 euros de mitjana en transport, 90 diaris en allotjament i 82,4 en altres despeses, sobretot gastronomia.

Quant a les seves activitats més freqüents, han sigut anar a restaurants (96,7%), anar a la platja (86,1%), sortides culturals (75%), anar de compres (67,2%) i sortir de festa (45,6%). En un 82% dels casos es tractava de viatgers internacionals, davant la resta d’Espanya i Catalunya. I el que millor han valorat a la ciutat ha sigut el comerç (8,31) i les compres (8,3).