Curt i mitjà termini

Barcelona cedeix 27 solars a la Generalitat per construir vivenda pública a Barcelona

Barcelona cedeix 27 solars a la Generalitat per construir vivenda pública a Barcelona

Europa Press / Kike Rincón

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La primera trobada institucional entre el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha tingut com a protagonista la vivenda pública. L’Ajuntament de Barcelona ha ofert al Govern de la Generalitat 27 solars municipals perquè l’Incasòl promogui pisos públics, amb potencial per a la construcció de 1.764 unitats, cosa que suposaria una inversió equivalent a 264,6 milions d’euros.

Dels 27 solars oferts, 14 estarien ja disponibles, mentre que els altres 13 es podrien cedir al llarg dels pròxims quatre anys. Els 14 més immediats permetrien promoure 811 pisos, mentre que el segon lot en sumaria 953. Estan situats principalment als districtes de Sant Martí, Sants-Montjuïc i Nou Barris. Dos exemples serien els terrenys situats a la via Trajana 17-19 (la Verneda) per a 134 pisos i el carrer Plom, 17 (Marina del Prat Vermell) per a 88 més, tots dos a la perifèria de la capital.

La consellera de Presidència, Laura Vilagrà (ERC), ha destacat en una roda de premsa posterior que la reunió ha sigut «cordial, propositiva i profitosa». Ha posat en valor que s’hagin tractat diversos temes de mutu interès i fins i tot ha arribat a concretar un primer acord que obri camí.

«Aixecar més vivenda és una prioritat absoluta dels dos governs, caldrà treballar en els convenis formals, però ja s’ha acordat la cessió i la promoció», ha assegurat. Quant al ritme inversor, Vilagrà ha recordat que l’Incasòl té el seu propi pressupost i prioritza «aquells municipis amb més dèficit, i és una evidència que Barcelona necessita vivenda pública».

Jaume Collboni (PSC), que ha comparegut just després de Vilagrà, ha avançat que «en els pròxims mesos» l’Incasòl i el consistori formalitzaran els convenis de cessió. També ha posat en valor «el contingut i el to» de la reunió, «que ha sigut llarga», «honesta» i «presidida per la màxima autoexigència i voluntat de cooperació». Ha defugit comentar la tensió amb el president en la recepció protocol·lària al Palau de la Generalitat el dia de la seva investidura arran del pacte per impedir un govern independentista a la capital. «Govern i ajuntament volem anar de la mà per garantir els drets socials dels barcelonins», ha insistit.

Quant a la vivenda, ha recordat que el mercat immobiliari de Barcelona està tensionat per «preus inassequibles» en el lloguer i ha considerat la vivenda «un repte que no té solucions senzilles ni ràpides» però que sí que ha d’abordar-se amb celeritat. A diferència de la seva precedessora, Ada Colau, el nou alcalde ha evitat remarcar l’escassa inversió catalana dels últims anys en construcció de pisos públics a la capital. No obstant, després de celebrar els 1.764 pisos que podria arribar a alçar l’Incasòl en aquests 27 solars, ha insinuat que «se sumarien als 4.892» que l’Ajuntament té en construcció actualment.

Comissió bilateral al novembre

President i alcalde també han acordat reactivar la Comissió Mixta, que reuneix alts càrrecs polítics i tècnics de les dues institucions per materialitzar els grans acords. La pròxima cita d’aquest fòrum ja té data, a més: serà el 20 de novembre.

La reunió d’aquest dimarts ha durat al voltant d’una hora i quart i ha abordat també ampliacions pendents del metro i la incorporació de 215 agents de Mossos d’Esquadra a la capital. Collboni ha deixat per a la cimera tècnica supervisar el grau exacte de compliment dels pressupostos de la Generalitat a Barcelona, però ha celebrat que «moltes inversions» compromeses per al metro «ja s’han licitat o s’estan abordant», per exemple en matèria de noves estacions, prolongació de línies i adaptació d’intercanviadors.

Notícies relacionades

També ha expressat la seva «satisfacció» per l’arribada de 215 nous mossos a la capital aquest setembre, procedents d’una nova promoció d’agents, com va avançar aquest juliol EL PERIÓDICO. «Vull reconèixer que el compromís pressupostari en aquest àmbit té un resultat tangible», ha dit.

Primera de quatre reunions amb alcaldes

El president ha obert amb aquesta cita una ronda de reunions amb els alcaldes electes de les quatre capitals catalanes. Dijous rebrà Lluc Salellas (CUP), nou alcalde de Girona, i a finals de la setmana que ve es reunirà amb el paer en cap de Lleida, Fèlix Larrosa (PSC), i l’alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales (PSC).