Gran afluència de curiosos

Molts visitants i el trofeu in situ marquen el primer dia de la Gabriel García Márquez com a millor biblioteca del món

5 CURIOSITATS | La millor biblioteca del món, la Gabriel García Márquez de BarcelonaLa millor biblioteca del món, la Gabriel García Márquez de Barcelona

TURISME BIBLIOTECARI | La García Márquez davant les visites: «Ens ha desbordat a tots»La García Márquez davant les visites: «Ens ha desbordat a tots»

PREMI | La García Márquez ja és la millor biblioteca pública del món 2023La García Márquez ja és la millor biblioteca pública del món 2023

Molts visitants i el trofeu in situ marquen el primer dia de la Gabriel García Márquez com a millor biblioteca del món

ACN

3
Es llegeix en minuts
ACN

La Gabriel García Márquez ha obert les portes aquest dimarts ja oficialment convertida en la millor biblioteca pública del món del 2023. Una distinció que ha atret a l’equipament una gran afluència de visitants, que han pogut tafanejar les instal·lacions i a més veure en persona el trofeu entregat per la Federació Internacional d’Associacions i Institucions Bibliotecàries (IFLA). I és que el centre acollia precisament una roda de premsa del Consorci de Biblioteques de Barcelona en la qual s’ha mostrat el guardó. Fet de vidre i de dimensions modestes, inclou el títol del premi en anglès i el nom d’aquest edifici de Barcelona.

«El premi és un regal per a tota la ciutadania, però sobretot per als veïns de Sant Martí i la Verneda», ha expressat aquest dimarts Ferran Burguillos, gerent del Consorci. Amb el guardó a les mans, Burguillos ha destacat que és la primera vegada que l’IFLA atorga aquest premi a una biblioteca del sud d’Europa, i que la distinció ha valorat «tant el disseny de l’espai com el model».

Segons el gerent, el veredicte final va tenir en compte «diversos factors», però els més importants han sigut «el disseny arquitectònic de l’espai» i la importància que l’equipament dona «als vincles de la comunitat». De fet, tant el gerent com els treballadors de la biblioteca han dedicat aquest guardó «al conjunt de la ciutadania» però sobretot als veïns de la Verneda i Sant Martí.

«Aquesta biblioteca era un equipament molt desitjat», ha dit Sergi Rodríguez, treballador del centre, que també ha destacat que l’espai actual «és 10 vegades més gran» que l’anterior biblioteca del barri que substitueix. «Ells ens diuen cada dia que això és un regal, però res tindria sentit sense ells», va expressar.

Burguillos ha emfatitzat que manté «l’essència de la biblioteca pública», fonamentada en la promoció de la cultura i l’educació en primer ordre, però també vol «utilitzar la transformació digital per crear nous coneixements». «Tot sense perdre de vista la promoció de l’equitat i el vincleentre les persones i el territori», sentencia.

La biblioteca «dels racons»

Un altre dels aspectes que Burguillos ha posat en valor de l’espai és el disseny d’aquest, pensat perquè tothom hi trobi «el seu racó» segons les necessitats del moment. «Hi ha racons per llegir, per estudiar, per treballar en grup, per reunir-se i per fer activitats i tallers», ha destacat. Així mateix, també ha enaltit aquells espais «més innovadors», com la ràdio comunitària o els espais sensorials situats a la sala infantil i pensats per a persones amb dificultats cognitives.

Una gran afluència de visitants

Just un dia després de conèixer el veredicte, nombrosos visitants han volgut veure amb els seus propis ulls com és la Gabriel García Márquez, una afluència que els treballadors creuen que durarà «unes setmanes». Al llarg del matí, la biblioteca s’ha omplert de ‘turistes bibliotecaris’ que no només n’han elogiat l’arquitectura, sinó també la ubicació.

Notícies relacionades

«Que sigui en un barri no gaire cèntric la fa especial, i molta gent dels altres barris la voldrà visitar», ha expressat Montse Yeste, veïna del Poblenou, que també ha dit que Barcelona és una ciutat «molt involucrada» en el món del disseny. «Cal continuar en aquesta línia», va asseverar.

«La construcció, la fusta, la natura, aquest edifici és impressionant», ha afegit Ramon Martí, veí de l’Eixample que també ha visitat l’equipament. De fet, els treballadors asseguren que l’afluència de visitants «ha sigut alta» des del principi de l’obertura, amb una mitjana de 1.000 persones diàries. «Aquests dies serà una mica més alta, i ho acceptem encantats», ha dit Rodríguez.