JORDI OTIX

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En festa major, les places són fàcilment reconvertibles en ‘botellonòdroms’ amb les consegüents molèsties i incidents que sovint inclouen. Amb la voluntat d’evitar-ho, a les festes de Gràcia procuren programar nombroses activitats oficials en aquests espais, i sembla que els està funcionant. Almenys així va ser aquest dijous a la nit, quan la música en viu va mantenir un ambient relaxat a carrers i places del barri i va contenir notablement els grans ‘botellons’.

L’activitat nocturna controlada evita ‘botellons’ massius. Així ho veuen des de la plaça de la Vila de Gràcia, gestionada pels castellers, que recorden que «fa uns deu anys», quan aquest lloc no estava inclòs dins de la programació de les festes, era un «epicentre» de persones que es reunien per beure i que això provocava «baralles i molèsties». Des que es decora i s’organitzen activitats, «s’eviten aquestes situacions», asseguren.

A la plaça del Raspall, on és l’anomenada festa «alternativa» (al no estar adherida a la Fundació), afirmen que van amb «cura» amb la programació i intenten prioritzar concerts de música en català i de grups feministes per atraure més el públic autòcton i evitar la massificació turística i la borratxera que ja caracteritza aquesta festa major.

Alcoholisme concentrat

A més dels concerts, amb els ‘botellons’ també sembla tenir un paper clau la distribució dels espais. Aquest dijous, les places de la Vila, del Sol i del Raspall van tenir els seus escenaris al centre, i al seu voltant va girar un ambient festiu però relaxat. No va ser així a la plaça del Poble Gitano, on l’escenari va quedar arraconat i l’espai, més obert, a mitjanit ja es podia considerar tot un ‘botellonòdrom’. Xibeques, llaunes, gots, ampolles i venedors ambulants amb neveretes i carros es van estar movent per una plaça freqüentadíssima on no cabia ni una agulla, on costava moure’s entre cossos suats durant una nit calorosa d’agost a Barcelona.

Notícies relacionades

A l’acabar la programació oficial a les dues de la matinada –hora límit a la qual havien de finalitzar els concerts–, aquest va ser precisament el punt de trobada principal entre els joves que van voler continuar la festa. Ple de gom a gom, el ‘botellon’ de la plaça del Poble Gitano va continuar al ritme dels altaveus portàtils, amb els quals va seguir el ball a falta de concerts i ‘dj’. Altres carrers no van patir aquesta concentració de persones, tot i que l’acumulació d’escombraries i l’olor d’orina a la via pública van ser presents de manera general al barri com en tants altres anys. 

La festa major de Gràcia, que ja mor d’èxit a causa de la massificació i que actualment està mirant de trobar la fórmula per frenar-la, té encara al davant les dues nits més fortes d’aquest 2023: la de divendres i la de dissabte. Aquests dies, els concerts podran finalitzar una mica més tard, les 3.30 h, però es preveu que hi hagi més afluència de persones amb ganes de continuar celebrant.