Barcelona, meca internacional del «turisme de fertilitat» i la congelació d’òvuls

EFE

4
Es llegeix en minuts
EFE

Fa temps que la ciutat de Barcelona atrau turistes per l’oferta cultural i d’oci, però als múltiples atractius s’hi ha sumat els últims anys una reputació sobre les clíniques de fertilitat i congelació d’òvuls que atrau cada any més estrangers que dediquen el descans anual al ja denominat «turisme de fertilitat».

Al voltant del 70% de les pacients de les més de 300 clíniques de fertilitat que hi ha a la capital catalana ja són de procedència estrangera, uns clients que hi arriben atrets per una legislació «flexible» amb l’edat de la futura mare, «inclusiva» amb les opcions de reproducció LGTBI, a més de per l’alta especialització que van aconseguint els ginecòlegs i especialistes.

Així ho han explicat a Efe directors de diverses clíniques de la ciutat i pacients que estan aprofitant els seus dies de descans estival per fer tractaments, i de passada disfrutar d’una ciutat on tenien ganes de passar unes setmanes.

Italianes i franceses, les més assídues

Segons la directora de Fertilab, la ginecòloga especialitzada Federica Moffa, a la seva clínica hi acudeixen el doble d’estrangers que de nacionals, i hi predominen dues nacionalitats: italianes i franceses.

«No és casual que jo sigui italiana. Aquí tots parlem italià, anglès, francès i una mica d’alemany», explica a Efe.

Segons Moffa, hi ha diverses raons que expliquen la popularitat de Barcelona per als tractaments de fertilitat: «Una és la legislativa. A Itàlia i França hi ha més limitacions d’edat i per a la donació d’òvuls i diferents tractaments, per exemple per a les parelles de lesbianes. L’altra motivació, crec jo, és l’excel·lència i els avenços que tenim aquí», explica.

Borja Marqués, director de l’Institut Marqués de fertilitat, també assegura a Efe que des de fa uns anys «Barcelona és clarament la ciutat més important d’Europa en l’àmbit de la fertilitat».

El tractament més habitual és la fecundació amb donació d’òvuls, un procediment amb limitacions per edat en altres parts del món.

Segons Moffa, hi ha una entesa no escrita a Espanya que els 50 anys és l’edat màxima per a determinats tractaments, si bé hi pot haver «excepcions», segons «la salut i les característiques» de la pacient.

Marqués afegeix que mentre que Madrid continua atraient encara una bona part de sol·licitants de tractaments de fertilitat espanyols, Barcelona, per la localització geogràfica, més a prop d’altres països europeus, aconsegueix bona part de la clientela estrangera.

«A part dels centres especialitzats, i el boca-orella que s’ha aconseguit entre pacients d’altres països, és clar que juga un paper el fet que els futurs pares i mares es vegin passant un temps a Barcelona mentre dura el procés. És habitual que facin servir setmanes de vacances i fins i tot períodes sabàtics i que coneguin bé la ciutat i els voltants durant l’estada», explica.

El renom que ha anat guanyant Barcelona quant a ciutat d’«especialistes en fertilitat» és el que va motivar la pacient italiana Laura Palloneto i la seva parella a viatjar a Barcelona per intentar aconseguir un embaràs després d’anys sense èxit a Itàlia, ha explicat la dona en una conversa amb Efe.

«Ja havíem fet tres intents d’’in vitro’ a Itàlia i l’embaràs mai arribava a quallar. Ens havien parlat d’una clínica a Barcelona que havia donat resultat a una parella coneguda i vam decidir provar. Ara, feliçment, estem embarassats de tres mesos», explica la Laura.

Barcelona, nevera d’òvuls

A banda dels tractaments per aconseguir un embaràs, també va guanyant pes a les clíniques la vitrificació d’òvuls, és a dir, congelar fol·licles per poder posposar el fet de ser mare més enllà de l’edat en què és més senzill de manera «natural», al voltant dels 35 anys.

En els últims dos anys, assegura la doctora Federica Moffa, a la seva clínica ha pujat un 200% aquest tractament amb què les dones que encara no volen ser mares, però obren la porta a ser-ho en el futur, guanyen una mica de temps congelant els seus òvuls abans dels 35-40 anys per poder continuar amb altres plans de vida, com el professional.

Una d’aquestes clientes aquest estiu a Barcelona és Alyssa Ramos, jove ‘youtuber’ de viatges de Florida (EUA) de 35 anys, que ha explicat a Efe que la congelació d’òvuls «costa quatre vegades més» al seu país.

«AlsEUAhi ha molta pressió perquè tinguis fills abans dels 30 anys. A més, allà és molt car un tractament de fecundació. Fa un temps em vaig assabentar d’aquesta opció de congelar els òvuls i vaig veure que a Barcelona era molt barat malgrat que els serveis mèdics eren igual de bons que al meu país», explica.

Notícies relacionades

«Enamorada» de la capital catalana, diu que aprofitarà els dies de visites a la clínica que estableix el procediment per a la vitrificació per conèixer els atractius turístics de Barcelona des d’un pis que ha llogat a la plaça d’Espanya.

«M’encanta el Born. De fet m’agradaria viure aquí algun dia. I quan vulgui fer servir els òvuls em faré el tractament aquí també, si ho necessito, perquè em dona confiança i tothom m’ha tractat amb molta amabilitat i carinyo», afegeix.