Tràgica història

¿Qui va ser Mike Lane, el casteller mort de Gràcia a qui homenatgen a les festes?

¿Qui va ser Mike Lane, el casteller mort de Gràcia a qui homenatgen a les festes?

Ajuntament de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Entre totes les activitats programades per a aquestes festes de Gràcia 2023, hi ha una diada castellera que tindrà lloc el divendres 18 i que, aquest any, rep el nom de ‘Diada de Vigílies – Mike Lane’. L’esdeveniment, a càrrec dels Castellers de la Vila de Gràcia, començarà les vuit del vespre a la plaça de la Vila.

¿Per què s’anomena Mike Lane? El cas és que aquesta diada castellera busca rendir homenatge a aquest home, que va ser un veí de Gràcia d’origen irlandès que va tenir un greu accident durant una actuació castellera de la festa major del barri. Tant ell com la seva parella formaven part dels Castellers de la Vila de Gràcia.

El 18 d’agost del 2013, la colla estava aixecant un cinc de vuit que es va esfondrar i Mike Lane, que formava part de la pinya –la base del castell–, va resultar ferit de gravetat. Lane va patir una fractura cervical, va perdre el coneixement i va tenir una parada cardiorespiratòria. En aquell moment el van reanimar els serveis d’emergències i el van traslladar a l’hospital Clínic de Barcelona. La didada castellera d’aquell dia va quedar suspesa.

A conseqüència de l’accident, l’home va quedar tetraplègic i amb necessitat de respiració assistida. Tres anys i mig després, al gener del 2017, la família va comunicar la mort d’aquest veí de Gràcia als 49 anys, i que havia viscut al barri des del 1999.

Notícies relacionades

Quan es va produir l’accident, els Castellers de Gràcia van crear la comissió Mike Lane, que va estar dotant de 5.000 euros anuals el damnificat i la seva família per a les despeses que el seu tractament pogués requerir. Després de la seva mort, la colla va decidir anar un pas més enllà i crear la beca Mike Lane, que cada any recolza econòmicament a un projecte d’investigació relacionat amb lesions medul·lars.

Aquest 2023 es compleixen deu anys de l’accident de Lane. Per aquesta raó, els Castellers de la Vila de Gràcia li dedicaran la seva actuació d’aquest divendres a la tarda. La colla ha creat un directe a YouTube per seguir-la telemàticament.