A Illa Fantasia

12.000 gais de 80 països es reivindiquen en la festa més gran del Circuit Festival de Barcelona

4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La festa aquàtica gai més mediàtica del món, l’imant sense fronteres que moltes persones del col·lectiu LGTBI+ esperen anualment per divertir-se, socialitzar, conèixer persones de més de 80 països amb el denominador comú d’anar en banyador i encapçalant la seva llibertat sexual, continua creixent. Sense l’ombra del coronavirus ni de la verola del mico que va tenir en suspens l’edició de l’any passat, el muntatge aquest 2023 ha estat marcat per una allau de reserves anticipades i s’ha convertit en una jornada d’eufòria, celebració i reivindicació. Especialment per als que la resta de l’any encara segueixen forçosament ‘dins de l’armari’ perquè als seus països d’origen els seus drets no estan reconeguts. Més de 12.000 persones han pres aquest dimarts –i prendran fins a la matinada de dimecres– el Water Park Day, esdeveniment estrella del Circuit Festival barceloní, en les seves dues sessions diürna i nocturna a l’ Illa Fantasia.

La caravana d’autocars no ha parat des de mig matí rumb al parc aquàtic de Vilassar de Dalt, on aquesta jornada de rècords es viu entre decibels i xipollejos, al so dels millors dj de Matinée Group, l’empresa barcelonina que organitza el festival gai que va començar el dia 5 i s’acabarà el 13. L’Edwin S., de 41 anys i origen britànic però resident fa més de 10 anys per feina a Noruega, explicava la seva primera vegada: «Sentia parlar d’aquest festival però sempre viatjava a l’agost, fins que m’han convençut que l’havia de conèixer i estic en xoc. No només per la gran festa, també per la felicitat de veure que ningú té res per amagar», explicava aquest diari.

En anglès i espanyol

A falta de banderes, l’anglès juntament amb l’espanyol s’han erigit en les llengües oficials del capbussó més internacional. Angela Ballesta, portaveu del grup, apunta que segons la venda online, les nacionalitats dominants al llarg del festival seran nord-americans i espanyols, en aquest ordre. Però que la novetat respecte al 2022 i després de dos anys sense saraus a causa de la pandèmia la marquen la tornada dels participants asiàtics, que s’han doblat, amb la Xina, Singapur, el Vietnam i Corea al capdavant; així com de l’Orient Mitjà: Aràbia Saudita, Qatar i els Emirats. A tots se’ls ha pogut veure en banyador i sense rubor: des de l’allau de cossos multiètnics esculpits amb mesos de gimnàs fins a les anatomies més quotidianes, feliços simplement per coincidir.

Uns i altres han pogut compartir aquest dimarts banys a les grans piscines del parc, on també s’habiliten zones de pícnic per menjar i descansar. I gastar, perquè l’entrada costa 60 euros, més taquilla (20 euros) i consumicions. El barceloní Chris, després de 13 anys d’experiència al Circuit, xifrava en uns 200 euros la despesa per persona en el seu grup, entre menjar i begudes per passar la jornada. «No ens quedem a la festa de la nit, ens agrada venir en grup i divertir-nos als tobogans, amb la música i tota aquesta energia», assenyalava. L’italià Andy, de 28, donava curs a la seva «trobada anual d’amics gais», que justifica alguns mesos d’estalvi.

Al Water Park Day s’arriba en grup d’amics, en parella i fins i tot en solitari. Possiblement és impossible connectar amb més gent LGTBI+ en una jornada d’ambient festiu arreu del món. El Rupert, el Mickey, l’Alfie, el Chuck, el Don, el Mark i mil tipus més feien cua per beure alguna cosa en una de les barres, amb un somriure i l’expectativa de 10 hores més d’alegries per davant. Del Canadà, Austràlia, Chicago (EUA), Escòcia, el Japó, Nova Zelanda, Sud-àfrica, Nova Orleans (EUA), Singapur, Israel, les Filipines..., la diversitat de procedències era immensa i les històries dispars.

L’Allan i l’Elm es van conèixer fa 8 anys a Barcelona, i tot i que cada un «té la seva vida» a 3.000 km de distància, se citen cada any (menys en pandèmia) al Circuit per recordar «aquell gran any» i fer una rebolcada. Potser un dia acabaran junts a San Diego, fan broma.

Poques, però entregades noies

Notícies relacionades

Les noies i noiis són minoria però no falten a la cita. Com la Berta, de 36: «Som poques però m’encanta l’ambient per venir en parella i amb nois», relatava. Ni una baralla, ni un mal rotllo en una jornada d’«amor universal» i camaraderia a què se sumen alguns alcaldes (Collboni no ha vingut aquest any), cares conegudes i polítics, com Santi Vila, molt animat a la zona VIP.

A Barcelona els esperen uns altres cinc dies de gresca, amb un alt impacte econòmic a la ciutat, un Gaixample entregat a l’agost d’or, més de 500 llocs de treball directe i 1.000 d’indirectes per al festival i una altra cita cabdal a la Fira de Gran Via 2 dissabte vinent.