Barcelona anuncia multes més elevades contra l’incivisme des de mitjans d’agost

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El govern de Jaume Collboni admet que Barcelona està més bruta i és més insegura del que hauria d’estar i ser en vista de la inversió de recursos públics que el consistori fa per evitar-ho. I es proposa esmenar aquesta situació. Per a això, l’ajuntament ha creat el pla Endreça. Les seves línies principals les han explicat aquest dimecres la primera tinenta d’alcaldia, Laia Bonet, i el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle.

De moment, el consistori anuncia una mesura concreta: a partir del 9 o el 10 d’agost, segons Batlle, s’imposaran sancions més elevades per incivisme als carrers de Barcelona. Això es va anunciar ja fa un any al Poblenou sense que després constessin resultats, però potser aquesta vegada sí que passa.

Sense retocar l’ordenança

Batlle ha precisat que de fet no s’augmenten les multes previstes, sinó que s’aplicaran la part mitjana alta de la franja prevista en l’ordenança de convivència. De mitjana, ha dit, l’increment serà d’un 55% respecte a les multes que ara s’apliquen.

El regidor n’ha citat tres exemples: per orinar al carrer, la sanció pujarà de 200 a 300 euros; per fer pintades, de 300 a 500 euros, i per consum d’alcohol, en el marc d’un ‘botellon’ especialment molest, arribaran fins a 600 euros.

«Poques multes»

L’anunci és rellevant, i hauria de comportar canvis en l’actuació ciutadana, però s’ha de recordar que no és la primera vegada que es formula. L’estiu passat, l’anterior alcaldessa, Ada Colau, va acudir en persona al carrer de Pere IV per informar els veïns que es començarien a imposar multes de 600 euros pels ‘botellons’, una de les principals causes de les molèsties que viuen de nit els veïns de l’anomenat ‘triangle golfo’.

Aquest dimecres, un any i 12 dies després que Colau fes aquell anunci, el tinent d’alcaldia Batlle, que ja llavors era el responsable de la seguretat, tot i que en un govern dominat per Barcelona en Comú, ha admès que no sap amb exactitud quantes d’aquelles multes de 600 euros que va anunciar Colau s’han arribat a imposar, tot i que ha donat una resposta: «Poques».

107 agents més

Una altra mesura a curt termini és que 107 agents més de la Guàrdia Urbana patrullaran a la ciutat a partir del que Batlle ha denominat «serveis extraordinaris», és a dir, hores extres.

El pla Endreça no neix avui, perquè en les cinc setmanes que Collboni acumula com a alcalde ja ha sigut esmentat diverses vegades i els seus eixos han sigut anticipats. Primer es va reunir amb les empreses concessionàries de la neteja i va anunciar que es triplicaran les inspeccions (de 600 a 1.800 setmanals), i després va visitar la Guàrdia Urbana i va informar que s’incrementaria la presència policial al carrer, també per part d’agents dels Mossos, i que s’aplicaria un import més elevat en les sancions per conductes incíviques, una cosa que va tornar a remarcar després, quan va visitar el centre de neteja del parc de Joan Miró, tot i que llavors va dir que això passaria a l’octubre.

Però, més enllà de les sancions endurides, el govern de Collboni es proposa debatre amb els altres grups una reforma de l’ordenança de convivència per blindar les sancions existents, és a dir, perquè es cobrin, cosa que no sempre passa, i per incrementar les quantitats previstes si és necessari. Però és una cosa que, de prosperar, es concretarà d’aquí uns mesos. Perquè el pla compta amb fases diferents, que Bonet ha detallat.

Sense més inversió

El pla, per cert, no preveu una inversió econòmica més elevada. La primera tinenta d’alcaldia ha afirmat que el consistori considera que els recursos destinats són suficients tot i que el resultat no sigui el desitjat.

Notícies relacionades

Quant a les fases, la socialista ha precisat que la primera ja ha començat i acabarà a l’octubre, i inclou mesures en neteja, renovació del paviment, cura del verd i més presència de la Guàrdia Urbana al carrer. També s’activarà una campanya de comunicació dirigida a la ciutadania fins al 15 de setembre.

La segona fase s’iniciarà a l’octubre i es prolongarà fins al març, i s’hi ha de concretar la modificació de l’ordenança de convivència i la creació de l’Oficina de la Governança. La tercera fase, a partir de l’abril del 2024, constarà del desenvolupament de plans de manteniment integral, amb una avaluació de totes les activitats desenvolupades dins del pla prèviament.