Acord per al ple de cartipàs
Barcelona apujarà els salaris de l’alcalde i els regidors un 4%

Barcelona celebrarà divendres vinent el ple de cartipàs, en el qual s’aproven qüestions rellevants de funcionament, una cosa habitual quan s’inicia un mandat. En la reunió del ple, després que tot s’hagi negociat aquests dies, es votaran els noms dels presidents i vicepresidents de les comissions municipals.
També es designaran els representants en els consells d’administració de les empreses municipals. També s’elegeixen els representants en el Consorci de la Zona Franca. Els que aniran a l’Àrea Metropolitana ja van ser designats en un ple extraordinari.
En el cas dels gerents, un 5% més
L’acord de cartipàs inclou també els salaris, que després de tres mandats congelats pujaran o, com deien aquest dimarts al consistori representants de tots els grups, s’actualitzaran, que sona menys a augment. Els sous pujaran un 4%, tant en el cas dels regidors com en el de l’alcalde. En el dels gerents l’increment serà d’un 5%.
En concret, a Jaume Collboni li correspondria, segons les regles de l’anterior mandat, un sou màxim de 100.000 euros. Ara aquest sou pujarà a 104.000 euros. S’entén que el socialista el percebrà sense més modificacions, com han fet per norma els alcaldes amb l’excepció de l’última, Ada Colau, que el 2015 va intentar reduir les retribucions de manera general sense èxit, al no aconseguir el suport de la resta de grups per fer-ho.
Un augment mesurat
Llavors, va decidir cobrar una part del sou i dedicar la resta a un fons que Barcelona en Comú dedica a causes diverses. Del 2015 al 2019, Colau va percebre 2.200 euros per 14 pagues. Els Comuns van elevar la quantitat, o van reduir la restricció, en el mandat següent: del 2019 al 2023, Colau va cobrar 3.100 euros per 14 pagues. Fonts del consistori precisen que, si s’hagués apujat el sou de l’alcalde en els últims mandats fins on la llei ho permetia, ara estaria en 116.000 euros, i que una cosa similar passaria amb les retribucions dels regidors.
Una vegada aplicat l’augment, així queda la taula salarial del consistori, en la qual els sous dels regidors són variats en funció de diferents conceptes, començant pels càrrecs. L’alcalde percebrà 104.000 euros anuals; els tinents d’alcaldia, 102.119 euros, la mateixa quantitat que es preveu per al regidor que faci funcions de portaveu.
Els presidents dels grups municipals cobraran 96.304 euros, i els regidors que formen part del govern, 87.913 euros, la mateixa quantitat que el portaveu d’un grup municipal. El portaveu adjunt d’un grup obté 79.714 euros. Les quantitats baixen en proporció amb el percentatge corresponent si es redueix la dedicació, que pot ser del 85%, del 50% i del 25% del total del temps. També hi ha regidors que cobren d’altres institucions, com la Diputació de Barcelona o el Parlament, si són diputats. En aquest cas, poden cobrar només dietes.
Comissions municipals
El ple determinarà que en els pròxims quatre anys hi haurà quatre comissions municipals, per les quals passen totes les iniciatives abans d’arribar al ple. Els grups s’han repartit la seva direcció en la negociació d’aquests dies.
La comissió d’Ecologia, Urbanisme, Mobilitat i Vivenda serà presidida per Barcelona en Comú, en concret per Janet Sanz, i en serà vicepresidenta la primera tinenta d’alcaldia, la socialista Laia Bonet. La comissió de Drets Socials, Cultura i Esports serà presidida per ERC, responsabilitat que recaurà en el republicà Jordi Castellana, amb la segona tinenta d’alcaldia, Maria Eugènia Gay, com a vicepresidenta.
La comissió de Presidència, Seguretat i Règim Interior serà dirigida pel PSC, amb el tinent d’alcaldia de Seguretat, Albert Batlle, com a president i Gay com a vicepresidenta. I la comissió d’Economia i Hisenda correspon a Junts, amb Ramon Tremosa com a president i la socialista Raquel Gil com a vicepresidenta.
Els districtes
Notícies relacionadesDurant aquests dies també s’ha negociat la presidència dels districtes, que no és executiva, no equival a dirigir el territori. És representativa i sol correspondre als grups de l’oposició. Són nomenaments que no es votaran en el ple de divendres, sinó que s’oficialitzaran quan es constitueixin els plens de districte, al setembre.
Segons han acordat els grups, Junts per Barcelona presidirà Sarrià-Sant Gervasi, Gràcia i l’Eixample; Barcelona en Comú, Nou Barris, Sants-Montjuïc i Ciutat Vella; ERC, Sant Andreu i Horta-Guinardó, i el PP, les Corts i Sant Martí.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Els veïns surten de les seves ciutats a comprar roba i productes de la llar
- Elecció al Vaticà L'estatunidenc Robert Francis Prevost esdevé el 267è Papa sota el nom de Lleó XIV
- Explicació científica Fumata blanca i fumata negra: ¿com aconsegueix el Vaticà canviar el color del fum per anunciar l’elecció del nou Papa?
- Sentència judicial Condemnat un pare per agredir un home que havia tocat el seu fill en una piscina de Lleida
- Previsió del Meteocat Catalunya activa desenes d’avisos grocs per intensitat de pluges per a les pròximes 48 hores