Declaracions de béns

Les propietats i estalvis dels nous regidors de Barcelona

Les propietats i estalvis dels nous regidors de Barcelona

Elisenda Pons

6
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Els nous regidors i alts càrrecs de l’Ajuntament de Barcelona estan obligats a passar per un filtre de transparència molt particular: les declaracions de béns. Al prendre possessió, i després al deixar aquestes responsabilitats, han de fer constar en un formulari les seves propietats mobles i immobles, així com els diners en efectiu o invertit que tenen al seu nom. En paraules planes: quants pisos té, quins vehicles s’han comprat recentment, on inverteixen, si han estalviat molt o poc...

El protocol anticorrupció s’aplica des de 1985 per detectar enriquiments il·lícits o conflictes d’interès durant l’exercici institucional. Des del 2014, les institucions tenen l’obligació extra de publicar-les. No obstant, els recursos del consistori i de l’Estat dedicats a la verificació d’aquestes declaracions són escassos i la confidencialitat impedeix escrutar el patrimoni de familiars o empreses en què participin. Així que, en realitat, la mesura té una funció bàsicament preventiva i simbòlica. De propina, això sí, les declaracions de béns més sucoses es converteixen en la xafarderia política estrella de cada inici de mandat. Poden consultar-se totes en aquesta web municipal.

Els pisos i inversions d’Oro-Pulido

Els pisos i inversions d’Oro-PulidoEl regidor que més propietats immobiliàries declara, un total de 10, és Gonzalo de Oro-Pulido. El líder de Vox al consistori declara 4 pisos i 1 aparcament a Barcelona ciutat, de la seva propietat al 100% i sense hipoteca, als quals s’ha d’afegir el 64% d’una vivenda a mig pagar i una plaça de pàrquing. A més té un adossat al Vendrell i dues finques rústiques a Cienpozuelos (Madrid). En l’últim any i mig ha comprat dos vehicles: un Seat Tarraco i una moto Kymko. El mateix model per cert que havia adquirit poc abans el seu segon de bord, el regidor Liberto Senderos, que a més té participacions en una societat (Hersenpe) de compravenda de finques.

D’altra banda, De Oro exhibeix dots de gestió financera amb una gran varietat d’inversions i productes financers. L’inventari inclou participacions en tres empreses d’hostaleria, el 10% d’una consultora, més d’1 milió d’euros en carteres d’inversió, un préstec de 361.000 euros, un pla de pensions i comptes corrents amb 10.000 euros.

Els vistosos estalvis de Guille López i Lluís Rabell

Els vistosos estalvis de Guille López i Lluís RabellDos nous regidors de Barcelona, procedents del moviment ecologista i veïnal respectivament, sobresurten amb voluminoses quantitats dipositades al banc. Guille López, número quatre de la llista de Colau i impulsor del col·lectiu Eixample Respira, declara que no té vivendes ni vehicles, però sí 435.608 euros al seu nom en tres comptes, més uns altres 92.912 euros en dos comptes de què és titular al 50%. Fonts de BComú exposen que la major part procedeix de la venda d’una app dissenyada per López. En paral·lel als seus successius treballs de programador informàtic a Barcelona, la Gran Bretanya i els EUA, va idear a l’app Duplify, que serveix per clonar ‘stores’ de Shopify. I el març passat, abans de la campanya, la va comprar l’empresa nord-americana Presidio Creative LLC.

D’altra banda, Lluís Rabell, número 7 de la llista del PSC i ara regidor de Pla de Barris i Horta-Guinardó en el govern Collboni, informa d’un compte amb 450.000 euros. A més compta amb un pis a Barcelona, ja pagat i comprat el 2015, i un Opel Corsa comprat el 2021.

L’alcalde, dues vegades hipotecat

L’alcalde, dues vegades hipotecatLa declaració de Jaume Collboni és ben diferent. Inclou dos pisos a Barcelona, tots dos hipotecats. El primer el va adquirir el 1999 i li suposa un deute de 92.824 euros. El segon és del 2009 i li queden per pagar 236.432 euros. Com a vehicles consten un Volkswagen Eos del 2007 i una bicicleta elèctrica del 2021. Té uns 10.000 euros al banc i una participació en l’empresa Agenda Pública SL.

L’estiueig de Trias, Maragall, Batlle, Martí i Sirera

L’estiueig de Trias, Maragall, Batlle, Martí i SireraEls formularis emplenats pels electes deixen entreveure diverses segones residències a la platja i la muntanya, propietat de regidors de gairebé tots els colors polítics. Per exemple, Xavier Trias (Junts) manifesta que compta amb un apartament pirinenc a Naut Aran amb pàrquing i traster comprat el 1976 i la meitat d’una vivenda a la localitat menorquina d’es Mercadal des del 2002. Però cap finca a Barcelona, més enllà d’un residual 8,33% de dos locals. Al banc, dos comptes corrents primets. Tot i que aquest any s’ha comprat un cotxe nou, un Audi A3. Amb ell es podrà acostar al Tennis Barcelona i el Golf del Prat, dels que declara títol de soci.

Ernest Maragall (ERC) disposa, segons la seva declaració de béns, de la meitat d’un pis a Barcelona des del 2006 i la meitat d’una vivenda a Sant Vicenç de Montalt (Maresme) des del 2007. En els seus comptes, uns 32.000 euros. A més, un pla de pensions per valor de 41.000 euros i un fons d’inversió de 26.000 euros. Jordi Martí Grau (BComú) no tindria vehicle ni més estalvis que dos comptes a mitges en què hi hauria uns 13.000 euros, però és titular del 50% d’una casa a Maià de Montcal (Garrotxa). Albert Batlle (PSC), tinent d’alcaldia de Seguretat, declara un pis amb pàrquing a Sort (Pallars Sobirà) des del 1989, a més d’un pis a Barcelona des del 1985, un Seat Tarraco i uns 130.000 euros al banc.

Menció a part mereixen els nou immobles de Daniel Sirera, el líder dels populars. Enumera sis pisos, tres aparcaments i tres trasters, tot i que no seria realment l’amo de cap. S’intueix que els principals són un pis a mitges a Barcelona –amb 64.233 euros pendents d’hipoteca–, una segona residència a Lloret –de la qual encara deuria 32.726 euros– i un pis a València –més de 80.000 euros per pagar–, ciutat on treballava fins aquest gener. La resta consten en usdefruit i en propietat parcial (25% o 50%). No obstant, queda clar que la seva passió són els vehicles: a més d’un BMW X3 de segona mà i una moto BMW actual, atresora un Seat de 1973, una Vespa de 1953 i una Montesa Impala de 1983.

Tremosa i Valls, amb la pensió ben assegurada

Notícies relacionades

Tremosa i Valls, amb la pensió ben asseguradaAltres curiositats són els plans de pensions de Ramon Tremosa (Junts) i Jordi Valls (PSC), cada un de més de 300.000 euros. En el cas de Tremosa consten també tres pisos de titularitat parcial (25%-50%) a Barcelona, 30.000 euros al banc i una bona assegurança de vida. Valls també fa constar vivendes de propietat compartida (25% i 50%) a la capital, quatre comptes amb diversos titulars, un préstec a Nearby Sensor, 331.000 euros en un fons d’inversió i 50.000 euros en accions.

Les declaracions molt austeres de Colau, Sanz i Gay

Les declaracions molt austeres de Colau, Sanz i GayA l’altra punta, criden l’atenció les declaracions austeres de tres electes. En la de l’exalcaldessa Ada Colau no consten pisos ni vehicles, només 41.000 euros en el compte corrent. L’extinenta d’alcaldia Janet Sanz (Bcomú) tampoc declara res més que uns modestos estalvis: 15.000 euros. La mateixa quantitat que cita l’actual tinenta d’alcaldia Maria Eugènia Gay, en un document on només afegeix que té participació en el seu bufet, Gay Rosell & Solano Advocats.