Alerta comercial

Les botigues cannàbiques s’estenen a Ciutat Vella sota un ‘boom’ de llicències de floristeria

Les botigues cannàbiques s’estenen a Ciutat Vella sota un ‘boom’ de llicències de floristeria
4
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

L’obertura d’una gran quantitat d’establiments de productes cannàbics tòricament sense psicoactius (derivats del CBD) fa mesos que genera malestar a Ciutat Vella i en concret al Gòtic. La resurrecció comercial d’aquest barri després de la pandèmia s’ha acompanyat de ‘boom’ de negocis clarament enfocats al turisme, entre els quals –‘souvenirs’ a part– les botigues cannàbiques preocupen les associacions de comerciants, per la imatge i tipus de públic que atrauen. No se’n pot tallar l’expansió perquè l’epígraf que utilitzen per a noves llicències és el de floristeries, al vendre derivats de plantes, una activitat per a la qual no hi ha limitacions. El districte ha donat 118 llicències en els últims sis anys i mig. No vol dir que totes es corresponguin a botigues cannàbiques, però sí possiblement una bona quantitat, tenint en compte que altres districtes se situen molt per sota en la seva nova quota de floristeries. Només des de començament d’any se n’han atorgat 21.

La nova oferta es nodreix en ocasions de colmados reconvertits a aquesta nova (i més lucrativa) oferta, i s’engreixa encara més amb el ‘merchandising’ i fins i tot llaminadures vinculades al cànem que es venen en botigues de regals o súpers. Una cosa que, segons l’ajuntament, no queda coberta per les seves respectives llicències. El ‘boom’ ha fet que Barna Centre reclamés fa uns dies méscontrol dels negocis cannàbics i el fre a la seva proliferació, que creuen que no aporta cap valor a l’oferta comercial, sinó més aviat al contrari.

Sense epígraf específic

Sense epígraf específicL’entitat ha portat la queixa a l’ajuntament, Generalitat i Estat per les irregularitats que ha detectat en la venda. Lamenta que «al no existir una llicència específica», s’obren pas «com a activitat de floristeria o complements de regal». Pel que sembla, el consistori no pot denegar les obertures, malgrat que Barcelona suma ja entre 200 i 250 establiments d’aquest tipus, segons estimen fonts del sector. Cal veure si el municipi té capacitat de crear una normativa específica o generar un epígraf d’activitat més ajustat a la realitat i que permeti posar-hi límit.

És impossible saber quantes de les llicències de floristeria concedides a la ciutat des del 2017 són realment botigues de flors i plantes i quantes es dediquen als derivats del cànnabis. El que sí que està clar és que la disparada xifra de Ciutat Vella obeeix a aquest fenomen, ja que representa una quarta part de les 431 llicències concedides a tota la ciutat des d’aleshores.

De fet, el Gremi de Floristeria considera que l’oferta tradicional de la ciutat està estabilitzada fa anys entre baixes i altes, i que en el seu últim cens l’Eixample, per exemple, sumava un total 126 floristeries. Segons les dades municipals aquest districte ha guanyat 92 llicències en sis anys i mig, cosa que pot obeir al fet que molts basars xinesos tramiten una segona llicència de floristeria per poder ocupar la via pública. Aquesta situació pot donar-se en altres punts de la ciutat, tot i que hi ha districtes com les Corts, Nou Barris o Horta-Guinardó on la nova oferta acumulada no arriba ni una vintena.

De manera que l’increment de llicències de Ciutat Vella, amb estretes voreres que no donen peu a l’exposició de plantes al carrer en basars, queda clarament vinculat a un apogeu dels negocis cannàbics, davant la forta demanda d’aquests productes per part del turisme juvenil.

Al marge de contribuir al monocultiu comercial turístic, com ja va informar aquest diari, i de ser presents de manera destacada en carrers com Ferran, Portaferrissa o carrers de l’entorn, els comerciants del centre posen l’alerta en aspectes sanitaris. En aquests s'estarien comercialitzant «productes que sí que tenen derivats cannàbics sintètics anunciats als envasos com a THC (Delta 8 i Delta 9, també conegut com HHC) en dosis molt elevades, fins a 150 mg, que sí que tenen grans efectes psicoatius i es venen en formes variades des de cigarrets ja fets, begudes i aliments (gominoles, piruletes, brownies i similars), denuncien.

Problema de salut

Notícies relacionades

Barna Centre ha mostrat el seu rebuig també que els rendibles productes (més cars que a les webs especialitzades, ja que troben un públic disposat al consum durant les seves vacances) s’integrin ja en botigues de suvenir i alimentació, malgrat la seva proximitat en els expositories amb dolços infantils. «Suposa un problema de salut indiviual i col·lectiu», afegeixen, i reclamen a les administracions que intervinguin.

La normativa estatal (Reglament Europeu 2015/2283 sobre nous aliments) considera il·lícit comercialitzar productes alimentaris per a consum «amb derivats de la biomassa de qualsevol cannabinoide (CBD, THC, CBG o HHC), amb poder psicoactiu o no». Per la seva novetat, no han tingut prou recorregut encara per garantir la seva seguretat alimentària, remarca un portaveu de Barna Centre, on han analitzat aquest segment amb ajuda d’experts.

Normativa sobre els productes

En l’actualitat «només es permet la comercialització de productes amb derivats del cànem per a ús extern cosmètic i/o tòpic, col·leccionisme o «vapeig sempre que no superin el 0,2% en presència de THC», insistia Barna Centre en el seu comunicat. I emfatitzaven que no es pot vendre cap aliment ni beguda amb cannabinoides, especialment alguns que poden generar dependències, amb la vista posada en el seu auge a Barcelona i el consum immediat en forma de begudes diverses o llaminadures.

L’associació ha reclamat la inspecció urgent d’aquests productes, la retirada de «qualsevol producte d’alimentació que porti qualsevol derivat cannàbic de THC, CBD, CBG, o HHC) i el control sobre la venda a menors. Com a mesura que freni el fenomen, reivindica que es creï una llicència específica per a aquesta oferta que faciliti el seu control i «bona praxi» en la distribució.