Prefectura Superior de Policia

Un exregidor de Colau revela que la reforma de la Via Laietana inclou un memorial antifranquista davant la comissaria

Rabassa destapa que s’hi instal·laran unes llambordes amb paraules com ‘veritat’ o ‘justícia’, mentre que el govern del PSC no es pronuncia sobre si manté el projecte

El PSOE rebutja que la comissaria de la Via Laietana sigui un museu malgrat avalar-ho el 2017

El Govern esprem les vies per convertir la comissaria de la Via Laietana en un espai de memòria

Un exregidor de Colau revela que la reforma de la Via Laietana inclou un memorial antifranquista davant la comissaria

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jordi Rabassa, exregidor de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Barcelona, ha revelat després d’abandonar el consistori que, en les pròximes setmanes, es preveu que un memorial d’homenatge a les víctimes de la tortura s’ubiqui davant la Prefectura Superior de la Policia Nacional, situada a la Via Laietana. La comissaria del centre de la ciutat va ser un temut centre de detenció durant la dictadura i és objecte d’un viu debat des de fa anys. El PSOE va rebutjar la proposta d’ERC al febrer per convertir les dependències en un museu sobre la repressió franquista.

Després de l’alternança a l’alcaldia que ha deixat els Comuns fora de l’executiu municipal, Rabassa ha donat a conèixer que, «pròximament», es preveu situar «un memorial evocatiu» a la Via Laietana, a la vorera de la banda Llobregat, just on es troba la prefectura. El govern de l’alcalde Jaume Collboni no ha confirmat aquest dimecres si la instal·lació es manté tal qual la van definir els anteriors responsables de les polítiques de memòria. La cartera depèn ara de la regidora socialista Raquel Gil.  

Segons ha publicat al seu blog, l’exregidor indica que s’hi col·locaran unes llambordes que formin paraules com ‘veritat’, ‘justícia’, ‘reparació’ i ‘memòria’. La idea és que s’alineïn «des de la façana de la prefectura fins a la calçada», precisa. 

Part de la remodelació

Rabassa emmarca les rajoles com a part de la remodelació de la Via Laietana. Concebudes per l’anterior equip de la Regidoria de Memòria Democràtica, que va estar en mans de Barcelona en Comú, pretenen que els transeünts «s’adonin de la importància del número 43» de l’avinguda i que, alhora, «serveixi de reparació» fins que es converteixi en un espai de memòria, una possibilitat que la majoria del Congrés no avala per ara.

Notícies relacionades

Rabassa ha recordat que, el 2019, s’hi va col·locar una placa que sintetitza el passat negre de la prefectura, ara retirada de forma momentània per les obres a la Via Laietana. «Ha sigut vandalitzada en dotzenes d’ocasions», recorda el membre dels Comuns, que recalca que les llambordes complementaran el rètol que condensa la història del lloc.

L’exregidor comenta que algunes entitats van proposar rebatejar el tram davant la comissaria perquè passés a dir-se plaça dels Represaliats i les Represaliades. «Mai vaig veure clar trencar la unitat urbana i històrica de la Via Laietana», escriu Rabassa a la seva web, on afegeix que hi van proposar a canvi «una intervenció urbana subtil, simbòlica i evocadora, amb un missatge polític clar». «No hem de deixar de reivindicar el seu ‘retorn’ complet a la ciutadania que l’ha patit. I mentrestant, continuar lluitant per fer que la policia l’abandoni i es converteixi en un espai públic de memòria postula.