Aragonès li retreu a Collboni «un acord fet a Madrid» per donar-li l’alcaldia: «Barcelona s’ha de decidir a Barcelona»

Aragonès li retreu a Collboni «un acord fet a Madrid» per donar-li l’alcaldia: «Barcelona s’ha de decidir a Barcelona»

Quique García

2
Es llegeix en minuts

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha recriminat al nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que sobre la seva investidura es projecta l’ombra d’un acord d’àmbit d’Estat fet a Madrid entre dos grans partits».

«Catalunya s’ha de decidir des de Catalunya i Barcelona s’ha de decidir des de Barcelona», ha criticat Aragonès durant la recepció de la nova corporació municipal al Palau de la Generalitat. El president es va referir així a un possible pacte entre els socialistes i el PP perquè els regidors populars facilitessin l’alcaldia del PSC, com va acabar passant. Per la seva banda, durant la recepció Collboni es va mostrar «convençut» que l’ajuntament i el Govern podran «travar complicitats per estar a l’altura dels reptes».

Durant la recepció institucional Aragonès va retreure a Collboni que hagi aconseguit ser alcalde a contrarellotge amb el suport dels Comuns i el PP. En aquesta línia, i més enllà de recriminar-li un pacte a Madrid entre el PSOE i el PP, va advertir que va ser investit per partits «amb models de ciutat, de país i de societat totalment oposats» i per raons «oposades i contradictòries» .

De tota manera, Aragonès ha expressat la «plena voluntat de treball compartit, corresponsabilitat i lleialtat institucional pel benestar, el progrés i la llibertat».

Collboni allarga la mà

Per la seva banda, el nou alcalde ha defensat la «col·laboració» entre les dues administracions i ha garantit que exercirà «amb generositat, corresponsabilitat i pel bé de l’interès general de la ciutadania». A més, va insistir que és necessari potenciar el treball conjunt entre institucions i «intensificar-lo pel bé del diàleg, la convivència i la col·laboració institucional».

Collboni ha fixat com a reptes el canvi climàtic en les desigualtats econòmiques i ha defensat els serveis públics.

Aragonès i Collboni han fet aquestes declaracions des del Pati dels Tarongers de la Generalitat, on el president ha rebut la nova corporació municipal.

Els nous regidors han arribat a Palau després de la tradicional passejada per la plaça Sant Jaume, que han travessat des de l’ajuntament sense cap incident i enmig d’aplaudiments.

«Cap espai» a l’extrema dreta

Notícies relacionades

Els regidors de Vox no hi han assistit perquè no els han convidat. Durant la seva intervenció Aragonàs s’ha referit a «l’amenaça de l’onada reaccionària i de la ultradreta» i ha remarcat que no es pot deixar «cap espai» a qui lluita «contra el progrés, el benestar i els drets i llibertats». «Ni per activa ni per passiva es pot deixar espai a la ultradreta; no poden passar i no han de passar», ha acabat dient.

Aragonès ha fet aquestes declaracions el mateix dia que a Ripoll s’ha investit la dirigent del partit d’extrema dreta Aliança Catalana, Sílvia Orriols, com a nova alcaldessa. Orriols ha acabat aconseguint l’alcaldia després que Junts no s’hagi volgut sumar al pacte d’esquerres contra Aliança Catalana.