Tècnics municipals desvinculen Colau de les sancions al fons d’inversió Vauras

Tècnics municipals desvinculen Colau de les sancions al fons d’inversió Vauras

RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
EFE

El gerent del Consorci de Vivenda de Barcelona i tres tècnics municipals més han negat davant la jutge que rebessin instruccions de l’alcaldessa en funcions, Ada Colau, en els expedients vinculats al fons d’inversió Vauras, sancionat per no oferir lloguer social a famílies desnonades.

El gerent, Javier Burón, un responsable de serveis jurídics, la cap de l’Oficina de Vivenda de l’ajuntament i una funcionària que va confeccionar els informes sobre les famílies afectades han declarat aquest dilluns com a testimonis davant la jutge que investiga la querella per coaccions i prevaricació que Vauras va presentar contra Colau i contra els regidors Lucía Martín i Marc Serra.

Vauras els acusa d’haver-lo amenaçat de detenir o paralitzar les llicències d’obres d’edificis que estava construint si no oferien pisos de lloguer social a les famílies vulnerables que pretenien desnonar de l’edifici de Barcelona conegut com a «Bloc Llavors.

Les presumptes coaccions haurien tingut lloc en una reunió en la qual, segons va explicar divendres passat al jutjat l’administrador únic de Vauras Investments, Bernat Palau de Belza, els regidors van recordar que al fons inversió se li podria aplicar un article de la llei catalana de vivenda que preveia sancions als grans tenidors que no oferissin lloguer social temporal a les famílies que desnonessin.

D’acord amb aquest article de la legislació, que el Constitucional va tombar posteriorment, l’ajuntament va imposar una sanció al fons inversor, que va ser proposada pels serveis jurídics –per un import mínim dels previstos en la normativa– i aprovada pel gerent.

Aquest procés, han precisat els testimonis, el van portar a terme els tècnics municipals sense rebre cap indicació ni de l’alcaldessa ni dels altres dos regidors querellats que havien assistit a la reunió amb els responsables de Vauras.

Cap ingerència

Els testimonis també han negat qualsevol ingerència dels querellats en el procés d’elaboració dels informes d’exclusió residencial que es van expedir als inquilins que serien desnonats, requisit per accedir a una vivenda de lloguer social.

El fons inversor ha posat en qüestió aquests informes d’exclusió social, al·legant que alguns dels inquilins a qui es van expedir no reunien els requisits per ser considerats d’exclusió residencial, ja que tenien familiars que sí que comptaven amb solvència econòmica suficient per costejar una vivenda.

No obstant, els testimonis han puntualitzat que la llei no obliga a examinar el patrimoni familiar d’un inquilí abans de considerar-lo apte per accedir a lloguer social i que, en qualsevol cas, els serveis municipals no tenen possibilitat d’accedir a aquest tipus d’informacions.

La gravació de la reunió

La investigació d’aquesta querella, que es va presentar el 2020 però va ser arxivada inicialment fins que l’Audiència de Barcelona en va ordenar reobrir el cas, està ja ultimada, ja que la jutge d’instrucció ha decidit no prorrogar la instrucció una vegada transcorreguts els sis mesos de termini màxim que preveu la llei.

Notícies relacionades

Està previst que la magistrada dicti ben aviat un acte per arxivar la causa o enviar-la a judici, tot i que encara espera que Vauras li entregui la gravació en àudio de la conversa mantinguda en la reunió en què el fons inversor assegura que va ser objecte de coaccions.

El mateix administrador del fons va assegurar en la seva declaració de divendres passat davant la jutge d’instrucció que guarda la gravació d’aquesta conversa que suposadament confirmaria la seva versió dels fets, tot i que en els tres anys que fa que està oberta la causa no l’ha posat a disposició del jutjat ni de l’Audiència. La magistrada li va donar divendres un termini de dos dies per entregar-la, cosa que els querellants encara no han fet.