Miguel Blanca: «Barcelona compta amb una oferta de talent jove envejable»

Miguel Blanca: «Barcelona compta amb una oferta de talent jove envejable»

B.G.

3
Es llegeix en minuts

Miguel Blanca, 44 anys, casat i amb dues filles. Nascut a Puebla, Mèxic, ha viscut a tres països i cinc ciutats; a Mèxic va viure a Puebla i Monterrey, als Estats Units a Rochester Hills (Michigan) i Phoenix (Arizona) i ara a Espanya a Barcelona des del 2017. És director de Recursos Humans i Finances per a Espanya i Portugal de T-Systems Iberia, que és una multinacional alemanya del sector TIC amb presència a 20 països i amb 27.500 empleats. A Espanya i Portugal, T-Systems té 13 oficines i 3.300 empleats. És una empresa amb molt talent internacional (més de 28 nacionalitats). Durant aquests sis anys a Barcelona una de les seves prioritats principals ha sigut atraure i retenir el millor talent digital per a T-Systems, desenvolupant una potent cultura d’empresa i fent de T-Systems una de les millors empreses tecnològiques per treballar a Espanya. .

¿Per què vas triar Barcelona?

Recordo que quan vaig començar a treballar a T-Systems a Mèxic fa 20 anys (en aquell moment era una empresa que es deia gedas), em va cridar l’atenció en la sessió d’’on-boarding’ veure que l’empresa tenia oficines a Barcelona. Em va cridar l’atenció no només perquè Barcelona sempre ha sigut una ciutat atractiva, sinó perquè la meva dona, tot i que es va criar a Mèxic, va néixer a Vilafranca del Penedès, amb la qual cosa saber que hi havia la possibilitat de treballar aquí algun dia ens va fer certa il·lusió.

La veritat és que ser ara aquí va ser més aviat una iniciativa de l’empresa que el 2017 travessava una època de canvis i va apostar per mi per a la direcció de Recursos Humans de T-Systems a Ibèria. Em van fer la proposta i després d’una molt breu conversa en família vaig decidir acceptar-la, ja que tenia molt clar que Barcelona és molt més que una ciutat turística, també és multicultural i amb un teixit empresarial molt ric, sobretot en l’àmbit tecnològic.

¿Quins aspectes de la ciutat destacaries com a positius?

Barcelona destaca per la bellesa arquitectònica, la riquesa cultural i la seva personalitat pròpia, i alhora és bastant cosmopolita/multicultural. La ubicació geogràfica i la brutal oferta gastronòmica són aspectes que valoro molt. En l’àmbit dels negocis hi ha una cultura d’innovació sobretot en l’àrea digital com poques ciutats al món.  Barcelona és molt atractiva per a emprenedors/empreses emergents de tota mena i també per a multinacionals, amb un ecosistema ben desenvolupat en aquest sentit i amb una oferta de talent jove envejable.

¿Quins aspectes de la ciutat s’han de millorar? ¿Com?

Crec que a Espanya en general la «burocràcia» és un gran desavantatge. És cert que, a Barcelona, en comparació amb altres ciutats, hi ha coses que funcionen més bé (per exemple, els serveis digitals al ciutadà), però encara hi ha molt marge de millora i de vegades sento que l’administració pública no té aquest sentit d’urgència de fer les coses ‘més fàcils’. D’altra banda, crec que el tema de la seguretat l’hem de prendre molt més seriosament. Fa sis anys que soc aquí i he vist com la situació ha empitjorat cada any. Fa l’efecte que ningú fa res.   

¿Què esperes de la Barcelona dels anys vinents?

Una Barcelona que sàpiga collir aquesta gran injecció de talent jove que veiem avui dia. És important que ‘es pugui’ viure a la ciutat perquè aquest talent es quedi aquí. Espero que el cost de viure aquí i les condicions de seguretat millorin i que l’ecosistema empresarial continuï destacant. Espero que les inversions en infraestructures estiguin ben orientades i que la despesa pública estigui ben aprofitada. També espero que la situació política no governi les agendes dels servidors públics i que els esforços se centrin a fer d’aquesta ciutat una de les millors per viure i créixer al món.

Notícies relacionades

¿Quina sents que és la teva ciutat? ¿Què és el que més trobes a faltar?

He viscut a cinc ciutats i certament cadascuna té el seu encant. Mai deixaré de ser mexicà, amb la qual cosa sempre trobaré una mica a faltar Puebla, les meves arrels i l’alegria i la calidesa de la gent. No obstant, m’encanta viure aquí i espero quedar-m’hi molts molts anys, crec que és una oportunitat molt bona per a mi i per a la meva família.