«Massa gent»

Residents a Barcelona i creueristes coincideixen que la ciutat està massificada

Residents a Barcelona i creueristes coincideixen que la ciutat està massificada

JORDI COTRINA

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Una investigació liderada per la Universitat Rovira i Virgili (URV) ha apuntat que residents a Barcelona i creueristes coincideixen en l’opinió que la ciutat està massificada com a conseqüència del turisme. Es tracta dels resultats del projecte VisitMob, «l’estudi més ampli fet fins ara referent a la mobilitat urbana de les persones que visiten Barcelona i els efectes en la població local», va informar la URV en un comunicat aquest dimarts.

Així, els turistes de creuers han considerat que es troben «massa gent» quan visiten Barcelona, igual que els residents que destaquen que la concentració dels visitants afecta els seus desplaçaments i la seva qualitat de vida, «fins al punt d’evitar o haver deixat de visitar zones per no trobar-se aquesta problemàtica».

Les dades obtingudes es basen en les respostes de prop de 4.000 enquestes que s’han fet a diversos col·lectius –turistes que pernocten a Barcelona, d’altres que hi passaran el dia o creueristes–, i 2.000 enquestes i entrevistes a població resident.

CONCENTRACIÓ DE VISITANTS

Segons els resultats, un 90% de creueristes defineixen com a «agradable» la seva experiència visitant la ciutat i un 80% s’hi han sentit segurs, però més de la meitat –un 53%– destaquen haver-se trobat massa persones i un 58% consideren que hi ha prou llocs per asseure’s a descansar durant la seva estada.

Un 36,2% afirmen que la mobilitat a l’espai públic es veu condicionada per l’activitat turística, que també afecta, segons les opinions recollides, la sensació de confort sobre el servei de transport públic (28,5%) i la puntualitat d’aquests mitjans (25,6%).

Les dades també assenyalen una concentració a determinats punts de la ciutat: els creueristes es concentren als voltants de la Rambla (96,7%), la plaça de Catalunya i el passeig de Gràcia (73%), i també a la Sagrada Família (63,1%), i la Rambla és l’espai on coincideixen turistes i excursionistes amb gairebé el 34%.

Sensació de desarrelament entre els barcelonins

L’estudi posa de manifest que la presència de turistes genera «insatisfacció» a un 23% dels residents a l’hora de moure’s per la ciutat, també els condiciona en el moment de triar mitjà de transport, i fins i tot han deixat de visitar espais específics de la ciutat a causa del turisme.

Els resultats adverteixen que els efectes de la massificació turística, a més de provocar un greuge diari entre la població resident, també comporten «una pèrdua de sentiment de pertinença del lloc on viuen, i aquesta sensació de desarrelament s’accentua en les persones grans, més sensibles als canvis».

A més, la presència de turistes afecta negativament la qualitat de vida d’un 17% de les persones entrevistades, una xifra que augmenta 6 punts entre els residents dels barris turístics.

Propostes

A partir de l’anàlisi de les dades recopilades, es van dur a terme sessions de debat i de treball amb agents veïnals i comercials dels barris més turístics i amb representants d’entitats i associacions de veïns per plantejar-los una sèrie de recomanacions que fomentin una mobilitat turística més sostenible.

Notícies relacionades

Entre d’altres, se suggereix tenir en compte l’alta concentració que es produeix als punts més freqüentats pel turisme per descongestionar els serveis; repensar els espais disponibles per utilitzar patinets i bicicletes d’ús turístic per evitar riscos a residents; reforçar el coneixement de les normes de circulació, i millorar la cobertura del transport públic interurbà.

El projecte l’han finançat l’Ajuntament de Barcelona i la Fundació La Caixa en el marc del pla Barcelona Ciència 2020-2023, i hi han col·laborat investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), la Universitat Internacional de Catalunya (UIC), l’Ostelea Tourism Management School i el CoE Innovació Turística de l’Eurecat.