Prevenció davant les molèsties

Restriccions a bars i terrasses de Barcelona per frenar els ‘botellons’ durant el Primavera Sound

L’Ajuntament retarda l’obertura de locals i obliga a desmuntar abans taules i cadires per mirar de protegir el descans dels veïns

  • El Primavera Sound obre la seva edició més desafiadora sense pensar en rècords

  • Guia de festivals d’estiu a BCN i Catalunya: grups, dates i preus

Restriccions a bars i terrasses de Barcelona per frenar els ‘botellons’ durant el Primavera Sound

FERRAN SENDRA

3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Primavera Sound trastoca els horaris habituals de bars i terrasses de l’entorn del Fòrum, a Barcelona, per mirar de contenir les molèsties per botellons i enrenous abans i després dels concerts. El soroll i les gresques a deshores van ser motiu de desvetllament habitual en edicions passades per als veïns establerts al costat de l’esplanada que allotja el festival, imant per a milers d’espectadors que tornaran en massa aquesta setmana a aquest extrem de la ciutat, atrets per l’ampli cartell d’actuacions. Tot i que les queixes dels residents es refereixen també a l’alt volum de la música i que les actuacions s’allarguin fins a altes hores de la matinada, l’Ajuntament de Barcelona posa límit als negocis d’hostaleria per intentar pal·liar molèsties als habitants dels voltants del recinte, que acull els escenaris del certamen des d’aquest dijous i fins al 5 de juny.

Segons figura en una notificació a què EL PERIÓDICO ha tingut accés, el districte de Sant Martí ha decretat que 29 bars i restaurants pròxims al Fòrum no aixequin la persiana fins a les vuit del matí, dues hores més tard del que sol permetre’s. Han de complir l’ordre a partir d’aquest dijous i fins diumenge. Al seu torn, ha ordenat que 43 terrasses es desmuntin a les 23.00 hores, com a molt tard. L’ordenança municipal permet que estiguin instal·lades des de les 08.00 a les 00.00 hores de diumenge a dijous i de 08.00 a 01.00 hores els divendres i vigílies de dia festiu. En el cas de les terrasses limítrofes al Fòrum, el manament s’imposa des d’aquest dimecres i fins diumenge.  

Amb el retard en l’obertura dels bars, es procura evitar que el públic del Primavera Sound trobi locals oberts quan abandoni la zona a l’acabar els concerts. Es preveu que les actuacions arribin a prolongar-se fins a les 5.30 hores del matí, tan sols mitja hora abans de l’horari en què s’autoritza reobrir els negocis d’hostaleria per l’habitual.

Evitar un «incentiu»

«Si les activitats de restauració obrissin a les sis del matí, com que aquesta hora és tan pròxima a la finalització d’alguns dies del festival, suposaria un incentiu per a milers de persones que abandonen el recinte del parc del Fòrum per mantenir-se una estona més a l’espai públic, amb accés a begudes amb contingut alcohòlic o altres consumibles, que revertiria en una intensificació de l’ús de l’espai públic», adverteix un informe municipal. Dit d’una altra manera, l’ajuntament admet que no ajornar l’obertura ordinària dels bars encoratjaria part dels assistents al Primavera Sound a continuar de festa als locals situats sota les vivendes.

Al seu torn, l’ajuntament creu que seria «ineficaç» que l’obertura dels bars es demorés tan sols una hora, fins a les set del matí. «Existiria la possibilitat que els assistents que marxin una vegada que acabin les actuacions del dia a les 05.30 hores del matí es veiessin incentivats a quedar-se als voltants del parc del Fòrum fins a aquella hora, a causa de la seva proximitat temporal i com que el temps d’evacuació del recinte del festival no és immediat», al·lega un dictamen municipal.

«Impacte acústic»

Raonaments similars valen per retallar horari a les terrasses. «La possibilitat que, arran que els assistents al festival puguin accedir al consum de begudes alcohòliques o altres consumibles en els moments previs o posteriors a l’assistència al recinte del Fòrum, pel fet que els locals on es desenvolupen activitats de restauració amb vetlladors estiguin oberts, és la que pot generar, si es produeix aglomeració de persones en l’espai públic, molèsties al veïnat», addueix una resolució de l’ajuntament.

Notícies relacionades

«L’impacte acústic i les molèsties que poden generar els vetlladors al veïnat són més patents, ja que la seva configuració incentiva la permanència de la gent al carrer», prossegueix. El consistori s’empara amb «la preponderància del descans dels veïns» per «restringir temporalment l’horari d’obertura i tancament dels vetlladors».

El document consultat per aquest mitjà indica que els negocis advertits de les limitacions durant el Primavera Sound no van al·legar en contra. En qualsevol cas, les mesures preses per l’Ajuntament de Barcelona no calma del tot la inquietud del moviment veïnal de la zona, que ha convocat una protesta contra el soroll aquest dijous al costat del Fòrum.