Míting central de Barcelona en Comú

Colau: «Els meus avis, que van venir a BCN sense saber llegir ni escriure, mai es van poder imaginar que seria alcaldessa»

  • PERFIL | Les 10 coses que no sabies d’Ada Colau

  • Andrea Motis, Carlos Bardem, Marina Subirats i 311 signants més del manifest de Colau

Colau: «Els meus avis, que van venir a BCN sense saber llegir ni escriure, mai es van poder imaginar que seria alcaldessa»

Jordi Otix

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau ha protagonitzat aquest dimecres el míting central de Barcelona en Comú, que ha tingut lloc a la plaça de Catalunya, com el 2015 i el 2019. Un acte en què la candidata ha fet una intervenció emotiva i ha recordat els seus avis paterns, Maria i Ramon, immigrants arribats d’Osca. Ni una menció dels seus rivals, ni una apel·lació al vot indecís.

«Em van cuidar molt de petita. Ho havien passat molt malament en la postguerra. Van venir d’Osca, de passar gana. Van venir pràcticament sense saber llegir ni escriure. Van venir a servir a casa de gent rica per poder donar estudis als seus fills», ha explicat emocionada.

«Mai haurien pogut imaginar que la seva neta seria alcaldessa de Barcelona. Es mereixien veure-ho, perquè mantenien la por de la postguerra. I quan van veure que la seva neta es va començar a interessar per la política patien», ha prosseguit. I com a homenatge final als seus avis, i en al·lusió a l’amenaça de l’extrema dreta, ha proclamat: «Mai més tindrem por, ni farem un pas enrere».  També s’ha mostrat agraïda amb els seus fills, Luca i Gael, presents a la plaça.

«Això no hi ha qui ho pari»

«Això ja no hi ha qui ho pari», ha afirmat la candidata sobre la política que ha fet l’ajuntament amb ella al capdavant en aquests dos mandats. La seva ha sigut una intervenció feta amb un suport físic considerable: tots els membres de la candidatura estaven darrere l’escenari, on han anat pujant mentre sonava Coldplay, hores abans que la banda fes el primer dels seus quatre concerts a la ciutat.

«El que ens ha mogut sempre és l’energia de la gent comuna, que ha demostrat que sí que es podia», ha afegit. Ha recordat les querelles rebudes per ella i diversos regidors: «Estem fent un àlbum amb les arxivades»

El 15M està molt viu

«Amb el 15M va començar tot. El PP, amb la seva arrogància, ens va dir: ‘Sí voleu canviar les coses, presenteu-vos a les eleccions’. I aquí estem», ha dit, abans de recordar moltes figures ja mortes: Maria Salvo, torturada i empresonada per la dictadura franquista; l’economista Arcadi Oliveres, l’historiador Josep Fontana. «Guanyarem», ha assegurat l’alcaldable, animant els assistents.

Abans que Colau parlés hi ha hagut una prèvia llarga. El diputat al Congrés Gerardo Pisarello, primer tinent d’alcaldia de Barcelona del 2015 al 2019, ha sigut un dels que més ha intervingut. Ha recordat el 15M, ha criticat la monarquia espanyola. La tinenta d’alcaldia Laura Pérez, que va optar per no repetir en la llista, també ha exercit d’animadora dels assistents. Un parell de gotes han fet témer per la pluja, però al final no hi ha hagut aigua.

La protesta i Jordi Martí

També el substitut de Pisarello com a mà dreta de Colau en el seu segon mandat, Jordi Martí, ha pres la paraula. El tinent d’alcaldia de Cultura i regidor de Pressupostos és molt hàbil en el terreny de la negociació, però no és especialment mitinguer.

Quan Martí intentava treure’s de sobre l’evident i comprensible timidesa de les persones que no es troben gaire còmodes en el món de l’espectacle, ha irromput pel costat esquerre de la plaça un grup que protestava: la gent de l’Antiga Massana. «Som els que més camí podem obrir», ha afirmat el número dos de la candidatura de Colau als que protestaven en al·lusió al lema de campanya de Colau: ‘Barcelona obre camí’.

Els de l’Antiga Massana han aconseguit interrompre Martí uns minuts. Han omplert el cel d’un color vermellós i després d’uns minuts han donat per finalitzada la seva irrupció.

Marina Rossell, Nacho Vegas

Notícies relacionades

Ha cantatel Niñode la Hipoteca i després Marina Rossell, que ha entonat el ‘Bella ciao’. Després li ha arribat el torn a la número tres de la llista, Janet Sanz. «Hem complert els somnis de la gent comuna de Barcelona», ha proclamat. Després de Sanz ha cantat Nacho Vegas i ha parlat Bob Pop, amb el seu entusiasta suport a la cap de llista, en què ell figura com a número 38. Els Gipsy Rumba All Stars han interpretat algunes rumbes de campanya abans que actués la cantant Maria Arnal, que ha precedit Colau.

Prop de 2.000 persones, segons l’organització, han assistit a un acte que cada campanya es converteix en el que més gent atrau entre setmana. Un acte de caràcter festiu amb no poc ambient i la convicció en l’aire que la victòria i la derrota estan gairebé igual de pròximes per als Comuns, en aquest final de campanya en què les enquestes apunten a un empat entre Colau, l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, i el de Junts, Xavier Trias.