Actuació policial polèmica

Una festa d’un esplai a Ciutat Vella acaba amb dos detinguts, gas pebre i ferits

  • Enclaustrats sense ascensor als carrers més pobres de Barcelona: «Estem empresonades a casa»

  • Dos artistes decoraran el centre de Barcelona amb els «herois anònims» del barri Gòtic

Una festa d’un esplai a Ciutat Vella acaba amb dos detinguts, gas pebre i ferits

GUB

3
Es llegeix en minuts

La festa del 49è aniversari de l’esplai Santa Maria del Pi del barri Gòtic de Barcelona celebrada dissabte va acabar amb dues persones detingudes i enfrontaments entre membres de l’entitat i la Guàrdia Urbana. Segons fonts municipals, els fets van passar a les dues de la matinada a la plaça Josep Oriol, quan els agents es van acostar al lloc on s’estava fent un concert que s’havia d’acabar a dos quarts de dues i on veïns de la zona havien expressat malestar perquè encara tocaven.

La versió dels Mossos d’Esquadra i de l’esplai protagonista són completament diferents. La font oficial afirma que l’actuació es va produir després que els agents rebessin cops. Segons l’Esplai del Pi, ha sigut un episodi de «violència policial» i crida a una protesta divendres. Un vídeo publicat pel setmanari La Directa mostra les càrregues policials.

La versió policial: agents colpejats i defensa

Malgrat contactar amb una de les responsables i pactar que farien acabar l’actuació després d’una última cançó, els artistes van seguir sobre l’escenari i, quan els agents van tornar a demanar que acabessin, van rebre insults i cops per les llaunes que els llançaven els assistents. Segons expliquen, van intentar interactuar amb una altra organitzadora, però una persona els va empènyer amb intenció de fer-los fora per evitar identificacions. Els agents van voler acompanyar dues de les responsables a una zona més tranquil·la per explicar que el motiu de les identificacions era poder aixecar acta d’inspecció de l’esdeveniment, però just en aquell moment afirmen que un dels organitzadors va pegar a un agent per l’esquena.

Una patrulla va detenir aquella persona, però immediatament van ser agredits per altres persones per l’esquena. Segons les mateixes fonts, davant els fets, els agents van utilitzar les defenses per donar seguretat a l’entorn. Concretament utilitzant esprai pebre i en una ocasió fent ús de la porra. Per la seva banda, afirmen que durant la intervenció els agents van rebre cops de llaunes de cervesa. Per tot això, dues persones van ser detingudes per atemptat contra agents de l’autoritat, mentre que dos agents van rebre assistència per diferents ferides lleus i esgarrapades.

Segons l’esplai, amenaces i agressió policial

La versió dels organitzadors és diferent de la de la policia, ja que, d’entrada, han assegurat a través d’un comunicat difós per les xarxes socials que a l’arribar al lloc del concert cap agent va anar directament a parlar amb els responsables. Apunten que va ser al final de la festa –en la qual també celebraven l’atorgament de la medalla d’honor del districte–, mentre es recollia el material, quan dos agents es van dirigir a dues organitzadores per identificar-les amb l’amenaça que, si no ho feien, anirien a comissaria. Afirmen, a més, que la festa tenia permís fins a les dues de la matinada.

Notícies relacionades

L’entitat afegeix que les companyes van començar a gravar la situació i que en aquell moment es va produir una primera agressió a una de les mediadores quan la van estirar pel braç per portar-la on hi havia els cotxes. Una segona persona, afirmen, va ser agafada pel coll i apartada de manera violenta fora del cordó policial. A més, afegeixen que un noi es va trencar els dits i la mà per intentar ajudar una de les persones retingudes.

A partir de llavors, relaten, es van viure moments de tensió en els quals la policia va carregar contra la gent que hi havia. Els membres de l’esplai parlen de cops de puny, estirades de cabell i gas pebre a pocs metres de la cara. També apunten que una de les persones identificades va patir un atac d’ansietat i que no se la va atendre de manera adequada. En aquest sentit, conclouen que dues persones van ser detingudes i que set més van ser identificades. Per tot això, l’esplai –que pertany al Moviment d’Esplais de la Fundació Pere Tarrés– ja ha convocat una protesta aquest divendres a dos quarts de sis de la tarda a la plaça Vicenç Martorell de Barcelona per «denunciar i confrontar la violència rebuda».