Pronunciament institucional

El Síndic de Barcelona critica Desokupa per «crispar» i «trencar la pau social» a la Bonanova

L’empresa va anunciar que ‘desocuparà’ les finques ocupades ‘La Ruïna’ i ‘El Kubo’ el pròxim 11 de maig

  • Els Mossos no deixaran que Desokupa actuï en l’okupació de la Bonanova

  • Els Mossos impedeixen el contacte entre contraris i defensors de les okupacions de la Bonanova

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Sindicatura de Greuges de Barcelona ha emès un comunicat al·ludint a la seva «preocupació» per la situació de tensió que s’està vivint al barri de la Bonanova de Barcelona, després que la coneguda empresa Desokupa anunciés a les xarxes socials que «sí o sí» desallotjarà el pròxim 11 de maig els habitants de ‘La Ruïna’ i ‘El Kubo’, dues finques okupades de la plaça de la Bonanova.

El Síndic de Barcelona, David Bondia, apel·la a «restablir la pau social al barri», criticant Desokupa per «generar crispació, trencar de manera no desitjada la pau social» i «ocasionar una important despesa pública» per la intervenció policial.

‘La Ruïna’ i ‘El Kubo’ són dues finques ocupades que fa diversos anys que estan actives –des del 2019 la primera i des del 2016 la segona– en un dels llocs més distingits de la ciutat. Un període de temps durant el qual no han generat problemes remarcables de convivència.

Però amb la proximitat de la batalla electoral per l’ajuntament de Barcelona del 28 de maig s’han convertit en un tema central de l’actualitat barcelonina, que viurà aquests dies, just abans de l’inici oficial de la campanya, la seva particular setmana calenta

El Síndic de Barcelona, David Bondia, recorda que «qualsevol procés de recuperació de la possessió d’immobles té un recorregut legal, que ha de ser executat per les institucions pertinents, i no per particulars». D’aquesta manera, insisteix Bondia, és com «es pot garantir la seguretat de les persones i una actuació ajustada a dret».

Responsabilitat de la despesa pública

En relació amb la possible intervenció de Desokupa, contra la qual ja s’han pronunciat els Mossos d’Esquadra, el Síndic ratifica que «no està emparada legalment».

Notícies relacionades

«El resultat de desafiar els poders públics, amb l’amenaça de procediments de desnonament que s’aparten de l’establert legalment, no només està generant crispació i una ruptura no desitjada de la pau social del barri», apunta Bondia, sinó que també «està ocasionant una important despesa pública», en relació amb el dispositiu específic de Mossos per intervenir contra la ‘desocupació’.

«Les conseqüències de la provocació irresponsable d’aquesta despesa pública haurien de ser imputables a les persones i actors que han atiat aquest conflicte d’ordre públic», conclou el Síndic.