Investigació judicial

La Guàrdia Civil s’emporta les dades originals sobre les emissions contaminants de la incineradora del Besòs

EDITORIAL | Xemeneies sense control

Dioxines i escombraries zero, per Adela Muñoz

Els agents registren la planta durant més de 10 hores en una actuació de la qual l’empresa tenia coneixement amb temps

JORDI OTIX

5
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Després de més de 10 hores de registres, la Guàrdia Civil s’ha apoderat aquest dimecres de les dades originals sobre les emissions de partícules i altres substàncies contaminants a l’atmosfera de la incineradora pública de Tersa, situada a la confluència entre Barcelona i Sant Adrià de Besòs, segons les fonts consultades per EL PERIÓDICO. La planta és objecte d’una investigació judicial que mira d’aclarir si es van cometre suposades irregularitats i si aquestes emissions van superar els nivells permesos per la llei entre el 2015 i el 2019. L’empresa és titularitat de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana. El president de Tersa i regidor d’Emergència Climàtica de Barcelona, Eloi Badia, i el cap d’explotació de la fàbrica, F. R. G., figuren com a investigats per un presumpte delicte ecològic en la causa oberta al Jutjat d’Instrucció número 5 de Badalona.  

Dues unitats de la Guàrdia Civil i diversos vehicles sense logotipar s’han desplaçat a primera hora del matí a les instal·lacions. Una desena d’agents, un expert i la lletrada de l’administració de justícia del jutjat de Badalona que instrueix la causa formaven la comitiva. Anaven a la recerca de les dades sobre emissions que es registren minut a minut. Després de localitzar-les, les han extret i les han copiat per analitzar-les. Els tècnics de la planta han admès als investigadors que, tal com va publicar aquest diari la setmana passada, la informació remesa al jutjat sobre les emissions de contaminants era «errònia».

Com que són milers de dades, la feina ha sigut àrdua i ha durat fins a les set de la tarda tocades. El registre estava envoltat de circumstàncies insòlites. A diferència del que és habitual, Tersa ha sabut amb temps que els agents s’hi personarien, ja que ha sigut l’Audiència de Barcelona que ha ordenat practicar aquesta diligència. Un tret fonamental d’aquestes batudes és que siguin imprevistes per localitzar les proves del suposat il·lícit. Els registres es practiquen quan la causa es troba encara sota secret de sumari, cosa que ja no passa en les indagacions sobre la incineradora del Besòs. Així, les parts personades en el procés judicial han rebut notificació de cadascuna de les resolucions sobre l’actuació que s’ha efectuat aquest matí, incloent-hi Tersa, amb dos dels màxims responsables encausats.

Amb la intervenció, la Guàrdia Civil pretén comprovar els sistemes de control de les temperatures dels forns crematoris per verificar si l’algoritme amb què es calculen els graus en què cremen les escombraries garanteixen la combustió completa del rebuig i els seus components tòxics. Es tracta d’una qüestió essencial a aclarir, ja que els informes policials afirmen que l’empresa va cremar residus «en nombroses ocasions» per sota de 850 graus. És la temperatura mínima per certificar que no s’alliberen substàncies contaminants a l’ambient. Tersa i la Generalitat neguen incompliments.

Al seu torn, els agents han volgut revisar el funcionament de la planta. S’han proposat verificar si el sistema automàtic de mesuraments compleix els requisits, quin és l’ús de carbó actiu per absorbir dioxines, furans i metalls pesants i corroborar que es procedeix a descarregar cendres amb mesures de seguretat. Els policies han rastrejat en arxius informàtics, dispositius electrònics i documents en paper que puguin aportar informació a la investigació. La Guàrdia Civil ha sol·licitat autorització per accedir a correus electrònics que puguin tenir relació amb els fets. 

L’Audiència corregeix la jutge

Els agents han acudit facultats a les instal·lacions de Tersa per mandat de la jutge d’instrucció de Badalona, després que l’Audiència de Barcelona resolgués que el registre s’havia de portar a terme. La magistrada va rebutjar en primer terme la sol·licitud d’una ordre i registre que el Seprona havia sol·licitat al gener, però l’alt tribunal l’ha corregit. 

La titular del jutjat que investiga els fets va desestimar que es portés a terme la diligència al considerar que resultava «prematura» i desproporcionada en el moment processal actual. El cas Tersa neix arran d’una denúncia que la Fiscalia va presentar el març del 2022, després de gairebé quatre anys d’indagacions originades per un avís de la plataforma veïnal Aire Net.

En una interlocutòria, la instructora va afirmar que «no és procedent en aquest moment limitar el dret fonamental a la inviolabilitat del domicili». «De l’àmplia documental que consta en les actuacions, en principi, la mercantil objecte d’investigació no ha infringit cap de les normes vigents», va assegurar la jutge en la mateixa resolució.

En el sumari, hi consten llistats aportats per la Generalitat amb els mesuraments minut a minut de les emissions contaminants que Tersa va expulsar suposadament entre el 2017 i el 2021. Com ha comprovat EL PERIÓDICO, de les dades es desprenen suposades infraccions majúscules i constants dels límits legals almenys durant 10 mesos del 2018 i el 2019. La Generalitat respon ara que la documentació conté milions de registres «erronis» per una suposada fallada en la còpia de dades. La Fiscalia ha sol·licitat un informe de la Guàrdia Civil sobre les presumptes superacions dels barems normatius i ha demanat explicacions al Departament d’Acció Climàtica i Tersa.  

Notícies relacionades

«Si bé és cert que en anys anteriors es va poder trobar alguna dada que va fer sospitar que no s’estava complint la normativa vigent, el cert és que, en els controls successius, pel que sembla, les esmentades irregularitats han sigut corregides», afegia la jutge en la interlocutòria del gener passat. Per contra, la Guàrdia Civil va esgrimir que el registre era imprescindible per aprofundir en les indagacions i examinar el «‘modus operandi’ utilitzat per portar a terme els delictes investigats».

Després de la desestimació de la jutge, la Fiscalia i l’acusació exercida per Aire Net van recórrer a l’Audiència de Barcelona, que va resoldre que era oportú indagar a la incineradora. En tot cas, la plataforma veïnal tem que s’hagi donat una «oportunitat per manipular dades» a l’haver-se rebut avís abans de la inspecció. Per la seva banda, Tersa ha expressat que la planta «compleix els estàndards» i recalca que així ho afirmen les administracions que «supervisen i mantenen un control continu» sobre la fàbrica.