Pla Sinkevicius

Pescadors de Barcelona protesten contra la prohibició de la pesca d’arrossegament

  • Els pesquers il·legals xinesos arrasen els oceans de tot el planeta

  • Sylvia Earle, la ‘dama dels oceans’: «No puc menjar peix després del que sé»

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Aquest dimarts, pescadors de Barcelona s’han mobilitzat per protestar contra el Pla d’Acció i Resiliència del comissari europeu de Pesca, Virginius Sinkevicius, aprovat a Brussel·les el 2021. El pla, denominat també Pla Sinkevicius, té per objectiu protegir els ecosistemes marins, i preveu eliminar la pesca d’arrossegament a totes la zones marines protegides per a l’any 2030. Els pescadors, per la seva banda, defensen que la pesca d’arrossegament representa «una tasca important de la pesca al Mediterrani».

En un comunicat sobre la protesta emès per CCOO, els pescadors adverteixen que el final de la pesca d’arrossegament «repercutirà en més generació de CO2, ja que els pescadors s’hauran d’allunyar molt més de les àrees protegides, i cremaran més combustible», i que «aquesta despesa repercutirà directament a la butxaca del consumidor amb un augment de preus als ja inflats per la situació actual».

Per mostrar el seu rebuig a aquesta iniciativa, aquest dimarts els pescadors treballadors de sectors afectats s’han manifestat a partir de les onze a la Confraria de Pescadors de Barcelona. Des d’allà han anat amb pancartes en què es podia llegir: «En contra de la prohibició de la pesca d’arrossegament» i «No al pla Sinkevicius».

«Acabarà amb la pesca artesanal»

En el comunicat, CCOO defensa que «la pesca d’arrossegament al Mediterrani espanyol és un art que s’efectua a petita escala en tota la seva metodologia; tant és així, que els barcos de pesca surten a pescar i tornen a port el mateix dia, tant si han fet captura com si no, amb horaris establerts. D'aquesta manera, es compleixen les condicions laborals dels treballadors. Així s’incentiva el consum de producte local fresc i de temporada».

Notícies relacionades

Per aquesta raó, consideren que el pla Sinkevicius «talla amb el mateix arrasador tota activitat d’arrossegament sense avaluar a quins mars és necessari una actuació mediambiental més agressiva o menys lesiva». «En lloc d’introduir una prohibició (amb les seves crítiques conseqüències socials i econòmiques) s’haurien de fer esforços per introduir innovacions en la pesca d’arrossegament que redueixin el contacte amb el fons marí, que siguin més selectives i que disminueixin el consum de combustible», valoren.

Amb tot, els pescadors conclouen que aquest pla «acabarà amb la pesca artesanal, les condicions laborals dels ja malmesos pescadors, i que convidarà les noves generacions a abandonar l’ofici en favor de multinacionals que dirigiran el consum de peix al seu lliure albir».