9 de maig

Barcelona celebra el Dia Europeu del Comerç de Proximitat amb òpera i reivindicant la seva capitalitat

Hi haurà concerts als eixos comercials de barri i campanyes informatives

  • Barcelona es postula a Brussel·les com a primera capital europea del comerç de proximitat

barcelona/WhatsApp Image 2023-05-09 at 14.26.53.jpeg

barcelona/WhatsApp Image 2023-05-09 at 14.26.53.jpeg

3
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

A poques setmanes que anunciï la (previsible) elecció de Barcelona com a primera capital europea del comerç de proximitat, el sector i les institucions celebraran aquest dimarts el dia europeu d’aquesta activitat, que té una importància vital en la cohesió dels barris i la vida diària dels seus residents. Serà una jornada festiva i pedagògica, amb concerts d’òpera (de 17.00 a 20.00 hores) a 16 dels 22 eixos integrats en l’associació Barcelona Comerç i diverses campanyes per posar en relleu el comerç més pròxim i sostenible.

La Direcció de Comerç de la Generalitat ha convocat diversos actes institucionals i per difondre la importància del comerç de proximitat, que nodreix els veïnats en botigues i serveis pròxims als seus domicilis, marcat també pel tracte personalitzat i una dimensió humana. A la plaça de Sant Jaume es desplegarà a les 11.00 hores la bandera europea que reivindicarà aquesta vegada la capitalitat de Barcelona, el 2024, després que la ciutat presentés la idea i la seva pròpia candidatura, fa uns mesos. Barcelona Comerç s’ha bolcat en la iniciativa des de l’any passat.

Campanya a peu de carrer

Per Pròsper Puig, president de l’entitat, «el Dia Europeu del Comerç de Proximitat –que van impulsar també el 2019– és una oportunitat important per reivindicar el paper del comerç de proximitat en la construcció d’Europa i insistir en una crida a favor d’una política integral coordinada des de Brussel·les, amb mesures de suport a les petites i mitjanes empreses i als autònoms vinculats al comerç». Afegeix que vol cridar l’atenció del continent de cara a la pròxima elecció de la primera capitalitat. «Barcelona és, per la seva tradició comercial, un dels referents del comerç a Europa. No és un comerç només del centre de les ciutats, sinó que teixeix tota la trama urbana, fa barris, crea espais de diàleg», destaca.

La nota festiva del dia la posaran els cantants del programa Òpera al Comerç, impulsat per l’associació, amb recitals als eixos. Als punts d’actuació i a l’exterior d’alguns comerços es distribuirà informació sobre el rol del comerç de proximitat en la identitat de les ciutats i la nova capitalitat europea del comerç de proximitat. Els establiments associats han sigut convidats a lluir el color blau als seus aparadors per commemorar la jornada.

Per tota la ciutat

Notícies relacionades

Els recitals tindran lloc a Barnavasi (Farmàcia Bonanova - plaça Bonanova, 6); Eix Clot (plaça de l’Oca); Cor d’Horta (Galeries d’Horta - plaça d’Eivissa, 6); Eix Creu Coberta (carrer de Callao - Creu Coberta); Fabra Centre (passeig de Fabra i Puig, 223); Eix Gran de Gràcia (Gran de Gràcia, 86); La Marina Eix Comercial (La Botiga - passeig de la Zona Franca, 244); Eix Nou Barris (Kits i Jocs - Via Júlia, 100); Nou Eixample (Rosselló, 40); Eix Poblenou (rambla del Poblenou, 128); Poble-sec - Paral·lel (Blesa, 36); Eix Sagrada Família (10vinos.com-Provença, 474); Eix Sant Andreu (plaça del Mercadal); Sant Antoni Comerç (Manso, 36); Sant Martí Eix Comercial (Huelva, 111-115); Eix Sants - les Corts (Terranova CNC - plaça del Centre, 10).

Està previst que al juny es pugui conèixer si Barcelona serà la primera ciutat a exercir la capitalitat. Barcelona Comerç, amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’Àrea Metropolitana, la Diputació, la Generalitat i el Ministeri de Comerç, Indústria i Turisme del Govern espanyol, ha presentat ja davant la Comissió Europea el projecte per a Barcelona 2024, que ha entrat en tràmit i que, «si aconsegueix la llum verda, significarà un any d’activitats i propostes dirigides a posar en relleu el comerç local, contribuir a la seva competitivitat i enfortir el seu protagonisme en benefici de la ciutadania», assenyala l’entitat instigadora.

Les xifres a Catalunya

El Departament d’Economia i Empresa de la Generalitat recorda amb dades la importància del sector a Catalunya. Segons l’últim cens comercial del 2021, hi ha 92.552 establiments comercials, que suposen una densitat d’11,92 per cada mil habitants. La seva superfície mitjana és de 124 metres quadrats i el sector de l’alimentació quotidiana en representa una tercera part, seguida per l’equipament de la llar i de la persona. El 97,6% de les empreses tenen menys de 10 treballadors, i aquests suposen el 34,7% de la facturació. El comerç minorista ocupa 306.500 persones.