Aposta pel decreixement

Colau proposa començar a revocar llicències legals de pisos turístics i de botigues de ‘souvenirs’

  • Colau apressa a modificar la llei que permet «barra lliure» als pisos turístics

  • L’ajuntament anul·la 69 de les 120 llicències turístiques del carrer de Tarragona

Colau proposa començar a revocar llicències legals de pisos turístics i de botigues de ‘souvenirs’

EFE / Alberto Estévez

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Ada Colau vol que hi hagi un mecanisme que permeti revocar llicències de pisos turístics concedides legalment en zones on ja n’hi hagi massa. Considera que no és equilibrat que els que van aconseguir llicència a perpetuïtat pagant 200 euros no la puguin perdre mai i reclama ajuda a la Generalitat, ja que la seva intervenció és imprescindible per introduir un canvi legal que el consistori no pot impulsar per si sol. És a dir que, en realitat, més que proposar, reclama.

L’objectiu, un «decreixement» en aquest fenomen, després que el seu govern se centrés en els últims anys a combatre els pisos que operaven il·legalment. Ara, sosté l’alcaldessa, hi ha a la ciutat 9.000 pisos turístics legals, els mateixos que quan Xavier Trias va deixar de ser alcalde i ella el va succeir, el 2015. I vol que el número baixi per frenar la massificació turística. L’alcaldessa ha reiterat aquesta apel·lació al presentar propostes de turisme i ha fet balanç de la seva gestió, destacant el control de pisos turístics il·legals i la regulació hotelera concretada al Peuat.

Acord al Parlament

Colau creu que el PSC, ERC i els Comuns, que han compartit polítiques per contenir el turisme al consistori, no haurien de tenir problemes per pactar mesures en aquesta línia al Parlament, de manera que considera viable la seva reclamació.

Una reclamació que planteja també per a les llicències dels comerços que venen ‘souvenirs’, ja que en alguns punts de Barcelona es concentren massivament. Vol que aquestes llicències es puguin «extingir» a les zones més tensades, una mesura per a la qual també necessita el suport del Govern català.

Port i aeroport

L’alcaldessa i candidata de Barcelona en Comú a la reelecció ha presentat aquest dilluns les seves propostes electorals en l’àmbit de la regulació del turisme, un dels aspectes centrals del seu programa des que va arribar al càrrec: combatre la massificació turística i evitar que la ciutat tingui una excessiva dependència econòmica del sector.

Per això ha defensat un «nou pla de xoc» amb tres iniciatives, dues de les quals ha postulat insistentment com a alcaldessa. Primera: que no s’ampliï l’aeroport, perquè creu que això sumaria 20 milions als 55 que venen cada any i ho considera «inassumible». Segona: que es redueixi el nombre de creuers, un altre decreixement, per passar dels 400.000 creueristes que, segons ha dit, arriben a passar per Barcelona en un mes de temporada alta (de maig a octubre) a la meitat, uns 200.000. Hi ha dies, ha remarcat, en què a la capital catalana hi ha 25.000 creueristes alhora.

El mateix turisme que el 2015

La tercera mesura, ja citada, és la de les revocacions de llicències. De la de pisos turístics en va parlar dissabte arran del cas del bloc d’edificis del carrer de Tarragona que els promotors van convertir en pisos turístics malgrat que la norma no ho permet des de fa anys.

Notícies relacionades

Sobre el balanç de la seva gestió en turisme des del 2015 i si ha aconseguit que la ciutat depengui menys del sector, ha afirmat que el 2015 el turisme representava el 12% del PIB i que vuit anys després suposa el mateix percentatge, però ha afegit que el seu govern aquests dos mandats ha fet que el percentatge hagi crescut encara més. «Si s’hagués mantingut el creixement descontrolat de l’activitat turística legal i il·legal, la dependència arribaria avui a nivells inassumibles.»

Colau, que ha presentat les seves propostes al mirador de l’Alcalde, a Montjuïc, juntament amb la tinenta d’alcalde d’Urbanisme, Janet Sanz, ha criticat la gestió del seu antecessor i novament rival, l’exalcalde Trias, a qui ha acusat de propiciar els excessos del sector.