Pol·lució a Tersa

La Generalitat va enviar milions de dades «errònies» al jutjat que investiga la incineradora del Besòs

La Guàrdia Civil registrarà la incineradora del Besòs per comprovar si va contaminar en excés

El català resisteix amb dificultats a Barcelona: mínim històric del 38% en l’ús

El Govern s’adona, arran d’una investigació d’EL PERIÓDICO, que va entregar uns registres que suggereixen reiterades infraccions dels límits de contaminació, però els atribueix a una fallada massiva a l’ometre els decimals

La Generalitat va enviar milions de dades «errònies» al jutjat que investiga la incineradora del Besòs

EL PERIÓDICO

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No s’ha de subestimar el valor d’una simple coma. I encara menys d’uns quants milers. De col·locar-les amb exactitud depèn aclarir si la incineradora que hi ha a tocar de Barcelona –la que més tones d’escombraries crema a Catalunya– es va cenyir a la llei sense sobrepassar en cap cas els límits de contaminació o si els va desbordar, posant en risc el medi ambient i la salut dels veïns de l’entorn, a la frontera entre la capital i Sant Adrià de Besòs.

El jutjat de Badalona que investiga un suposat delicte ecològic a la planta de Tersa està inundat de dades aportades per la Generalitat, que fins ara han passat inadvertides. Si fossin verídiques de dalt a baix, revelarien un greu, persistent i flagrant incompliment dels llindars legals de pol·lució. No obstant, el Departament d’Acció Climàtica diu ara davant les preguntes d’EL PERIÓDICO que, en realitat, els resultats que revelen possibles infraccions no són prova d’emissions desmesurades a la central de residus. Segons la seva versió, són fruit d’una fallada massiva en part de la còpia de més de 36 milions de mesuraments que va abocar en 60 fulls de càlcul que va fer arribar a la jutge d’instrucció. A falta que la conselleria calculi les dimensions de l’error, la sospita és que la distracció invalida uns quants milions de xifres incorporades a la causa.

Aquest mitjà ha examinat els balanços amb detall. Sepultats en un embolic de dígits que donen fe dels gasos que Tersa va dispersar minut a minut entre el 2017 i 2021, consten presumptes irradiacions anòmales en almenys cinc substàncies entre finals del 2018 i bona part del 2019: són àcid clorhídric, compostos orgànics, mercuri, monòxid de carboni i partícules. Si es concedeix el crèdit que mereix tot document oficial, els minutatges facilitats pel Govern a la magistrada plasmen que s’hauria arribat a nivells altíssims de contaminació, sovint durant 24 hores i, en alguns casos, de forma gairebé permanent al llarg de mesos sencers, sense que la incineradora del Besòs parés màquines, com marca el protocol. 

«Són quantitats que se salten la legislació. La Generalitat hauria d’haver avisat i ordenat tancar la planta. ¿Si m’ha sorprès? Sí. Ho faig jo i em posen de cap a la presó», expressa un investigador en toxicologia després d’estudiar part de la documentació. No obstant, i si creiem el Govern, darrere dels valors no hi ha cap irregularitat. Només un duplicat defectuós i, en tot cas, vergonyant.  

Un traspàs «molt manual»

El presumpte error rau en el fet que els decimals que sí que figuren en el programa informàtic de la Generalitat que inscriu les emanacions en continu de la incineradora de rebutjos domèstics no van quedar anotats al traslladar-se als documents Excel. «Aquest traspàs és molt manual i, als arxius on s’han detectat dades errònies hem vist que ha desaparegut la coma decimal en algunes columnes», comenta la conselleria. Tot i així, i si l’operació va consistir en un simple ‘retalla i enganxa’, ¿com es va poder produir l’equívoc? El departament ho atribueix «a un error en la configuració de l’Excel».

Perquè s’entengui, un exemple extret d’un sol cas de la cadena colossal d’espifiades que s’intueix: als inventaris apareixen mitjanes diàries de 429 a 452 mil·ligrams per metre cúbic de partícules entre el 3 i el 10 de desembre de 2018, molt per sobre de la mitjana de 150 mil·ligrams per metre cúbic que es prohibeix superar durant més de 30 minuts. No obstant, es dedueix que haurien de constar 4,52 i 4,29 com a resultats certs i ajustats a la norma, si atenem les explicacions del departament. 

De tota manera, la comprovació que sigui així i que les anotacions s’ajustin en realitat a la norma queda a expenses que la Generalitat reexpedeixi els llistats a la jutge, aquesta vegada sense errors. A l’espera de corregir els minutatges, Acció Climàtica va informar de l’equivocació al jutjat a finals de la setmana passada, després d’adonar-se’n arran de les consultes d’EL PERIÓDICO. En un primer contacte, es va limitar a respondre a aquest diari que no apreciava cap excés d’emissions a la fàbrica partint dels controls. Abans que la conselleria avisés de la fallada a la magistrada, la Fiscalia es va avançar demanant un informe sobre les suposades superacions a la Guàrdia Civil i informació al Govern i Tersa.

Deu mesos en entredit  

La confusió amb els decimals no és una mera nimietat per distingir només xifres de magnituds incomparables. D’interposar o no el signe de puntuació depèn aclarir si Tersa –una empresa pública de l’Ajuntament de Barcelona i l’Àrea Metropolitana– va cometre una bàrbara transgressió d’un reial decret i una instrucció tècnica de la Generalitat o si les va acatar de manera escrupolosa, fins i tot apaivagant la pol·lució a proporcions minúscules.  

Els índexs que se suposaven un reflex fidel de l’activitat de Tersa durant cinc anys són al jutjat des del juliol de 2022. El departament va entregar un llapis de memòria per ordre judicial amb la remesa de fulls de càlcul, cada un corresponent a un mes entre gener del 2017 i desembre del 2021. Malgrat contenir aparents grans vulneracions, no van provocar cap moviment al jutjat fins ara.

Notícies relacionades

Acció Climàtica té pendent una revisió exhaustiva dels documents, cosa que és obvi que no va efectuar abans de remetre’ls a la instructora. Li queda per precisar en quines dates va ficar la pota i també en quins paràmetres, per resoldre si tots estan afectats per la mateixa omissió o si alguns són correctes. 

En una revisió preliminar, la conselleria ha localitzat mesures inexactes en «algunes dates del 2018 i 2019». Aquest diari ha trobat suposades desviacions agudes i gairebé contínues dels barems legals almenys entre el 3 de desembre de 2018 i el 7 d’octubre de 2019. Amb l’admissió per part de la Generalitat que va enviar registres fal·laços a la jutge, queden en entredit com a mínim els 5,8 milions d’anotacions que engloben aquells 10 mesos.