investigació judicial

El fiscal demana que la Guàrdia Civil avaluï si la incineradora del Besòs va contaminar

El ministeri públic detecta en les dades aportades a la causa presumptes incompliments de la normativa mediambiental

El fiscal demana que la Guàrdia Civil avaluï si la incineradora del Besòs va contaminar

ZOWY VOETEN

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El fiscal del servei de Medi Ambient de Barcelona, Víctor Castells, ha sol·licitat a la jutge de Badalona que instrueix el cas Tersa que requereixi la Guàrdia Civil un informe que analitzi si per part de la incineradora de Sant Adrià de Besòs s’han superat els valors previstos en la normativa mediambiental en l’emissió d’una sèrie de contaminants. Aquesta petició es basa en les dades aportades al procés judicial per la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) i que indiquen que durant determinades jornades s’han depassat els límits fixats, tal com han comprovat EL PERIÓDICO i la mateixa fiscalia. El Departament d’Acció Climàtica al·lega ara que les referències remeses al jutjat són «errònies»

El dictamen haurà d’anar a càrrec, en el supòsit que la jutge ho avali, de la Unidad Central Operativa Medioambiental Unitat (Ucoma) de la Direcció del Servei de Protecció de la Natura de la Guàrdia Civil (Seprona), a qui se li haurà de donar trasllat de les dades de la XEAC incloses en la causa. En els esmentats arxius, consten milions de dades de mesuraments de certs contaminants fets en continu del 2017 al 2021. De la lectura de les dades, es pot observar que certes quantitats no serien correctes, atenent els valors que marca la instrucció tècnica de vigilància i control de la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic ni tampoc l’establert al reial decret pel qual s’aprova el reglament d’emissions industrials. 

En concret, la fiscalia ha detectat en les dades aportades per la XEAC i incloses en el procés judicial que en determinats dies i hores es van depassar les emissions permeses de partícules suspeses totals (PST), mercuri, acido clorhídric, monòxid de carboni i compostos orgànics. El ministeri públic considera que hi ha uns límits màxims que no poden ser superats per part de la incineradora Tersa, en compliment del reglament d’emissions industrials.

L’articulat d’aquesta disposició detalla quins components han de ser mesurats en continu i comunicats a l’administració competent, en aquest cas a la Generalitat, i què s’ha de fer en el supòsit que es produeixi una anomalia. Aquesta norma és clara: «En cas d’avaria, el gestor de la instal·lació reduirà o aturarà el funcionament de la instal·lació tan abans com sigui possible fins que aquest es pugui reprendre amb normalitat». La planta de Sant Adrià no es va parar entre els mesos del 2018 i els del 2019 que les llista del Govern reflecteixen un possible excés d’emissions. Tersa al·lega a preguntes d’EL PERIÓDICO que no es va excedir dels barems legals durant aquell període, per la qual cosa nega que hi hagués motiu per suspendre l’activitat. 

Requeriment a la Generalitat

El fiscal també sol·licita que les dades d’emissions de la incineradora siguin traslladades a la Direcció General de Qualitat Ambiental de la Generalitat perquè l’equip tècnic determini si, en vista d’aquests registres, es va produir per part de Tersa un reiterat incompliment dels límits d’emissió atmosfèrica establerts en l’autorització mediambiental que va atorgar a la planta i en les disposicions legals, segons les mateixes fonts consultades.

Si la informació remesa al jutjat és errònia, com sosté l’Executiu català, la Generalitat haurà de justificar com es va originar aquesta equivocació. L’acusació pública, a més, insta el director de la incineradora de Tersa perquè manifesti si hi va haver un funcionament irregular a la planta entre el 2017 i 2021 i si va ser comunicat a l’Administració catalana. 

Notícies relacionades

El regidor d’Emergència Climàtica de l’Ajuntament de Barcelona i president de l’empresa pública Tersa, Eloi Badia, va declarar l’11 d’abril davant la jutge que la planta de tractament de residus urbans situada a Sant Adrià compleix la normativa i amb l’autorització mediambiental atorgada pel Departament d’Acció Climàtica. El regidor està imputat per un delicte ecològic per la presumpta emissió de partícules contaminants d’aquesta instal·lació. També va comparèixer al jutjat el cap d’exportació d’aquesta companyia, F. R. G., que també està sent investigat.

Per la seva banda, Tersa defensa que no va depassar en cap cas els llindars de contaminació. L’empresa es declara segura que va comunicar amb rigor les quantitats d’emissions que va generar durant el període investigat. En el seu descàrrec, esgrimeix uns informes amb mitjanes mensuals d’emissions publicats a la web de la Generalitat, dels que no es desprenen indicis d’incompliment. La companyia diu que està «tranquil·la» davant les sospites i recalca que els representants d’Acció Climàtica que han testificat al jutjat han assegurat que la companyia es va atenir a la llei en tot moment.