Eleccions municipals

Colau aplicarà la regulació de lloguers a Barcelona de manera imminent

Les claus de la llei de vivenda: pujades del lloguer inferiors a l’IPC i sense pagar a immobiliàries

Ada Colau: «Serem la primera ciutat a aplicar la llei de la vivenda»

Colau aplicarà la regulació de lloguers a Barcelona de manera imminent

Ricard Cugat

2
Es llegeix en minuts
EFE

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha anunciat aquest dissabte que aplicarà «de manera imminent» la llei de la vivenda que s’acaba d’aprovar «per parar les pujades abusives» en els lloguers a la ciutat, després de comprovar que es compleixen els requisits per ser declarada zona tensada.

Un informe encarregat pel consistori conclou que la ciutat compleix les condicions per aplicar la llei del Govern central que regula els lloguers i limita les pujades de preus.

«De seguida que la nova llei es publiqui en el BOE (Butlletí Oficial de l’Estat) farem arribar aquest document a la Generalitat deCatalunya per poder començar a aplicar la nova normativa a tota la ciutat de manera immediata», ha assegurat Colau, en un missatge a les xarxes socials.

L’alcaldessa ha apuntat que «aplicarem la llei de manera rigorosa i ambiciosa perquè tingui el màxim impacte possible. Viure de lloguer no pot suposar destinar gran part dels ingressos, un 43% de mitjana, segons les dades oficials».

Eleccions municipals

De cara a la pròxima campanya electoral, Colau ha emplaçat les diferents formacions que es presenten als comicis locals a donar a conèixer la seva posició en aquesta matèria i ha recordat que JxCat ha votat en contra de la llei de la vivenda al Congrés.

En aquest punt, ha preguntat a l’alcaldable per Junts, Xavier Trias, a explicar a la ciutadania «si ell farà el mateix que el seu partit i s’oposarà a aplicar la regulació dels lloguers a Barcelona».

L’informe elaborat pel consistori assenyala que «la càrrega del cost del lloguer de la vivenda en el pressupost personal en el municipi de Barcelona el 2022 va ser del 43,3%, valor superior al llindar del 30% marcat en la llei».

A més, apunta que Barcelona compleix també el requisit que el preu de compra o lloguer de la vivenda hagi experimentat, en els cinc anys anteriors a la declaració com a àrea de vivenda tensionada, un percentatge de creixement acumulat almenys tres punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l’índex de preus de consum de Catalunya.

Així, la variació del preu mitjà anual del lloguer (total mensual) a la ciutat de Barcelona entre els anys 2018 i 2022 va ser del 10,5% segons les fiances de lloguer dipositades a l’INCASOL, passant de 929,6€/mes a 1.026,9€/mes.

Notícies relacionades

Quant al preu de compra, les dades de la Generalitat, elaborades a partir del Col·legi de Registradors de la Propietat, indiquen que, entre el 2018 i el 2022, el preu mitjà anual de la vivenda de compravenda es va incrementar un 13,3%, i passava de 339.800 a 384.900 euros.

Segons l’Institut d’Estadística de Catalunya, la variació de la mitjana anual de l’índex general de l’IPC a Catalunya entre els anys 2018 i 2022 va ser de l’11,7%.