DADES EN EXCLUSIVA

Barcelona ha retirat gairebé 600 papereres en set anys

L’Ajuntament redueix unitats als barris més cèntrics a canvi d’un buidatge més freqüent

Ciutat Vella concentra un 21% de retrocés, malgrat el descontentament ciutadà amb la neteja

Barcelona ha retirat gairebé 600 papereres en set anys

Zowy Voeten

5
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Barcelona té menys papereres que fa vuit anys. Concretament 594 menys, al passar de 25.826 el 2015 quan va arribar a l’alcaldia Ada Colau a 25.232 al tancar l’any 2022. La reducció percentual és d’un 2,3%, poc significativa si no fos perquè es concentra precisament als dos districtes amb més afluència i visibilitat: Ciutat Vella i l’Eixample, amb 343 i 297 papereres menys en el mateix període, respectivament. Això suposa per al nucli antic haver prescindit del 21% de dotació.

A més les xifres inclouen models atípics en zones molt concretes, com un de més alt i robust per resistir els senglars a Montbau. O papereres amb una tapa elevada en carrers amb abandonament recurrent d’escombraries en papereres, fenomen que Ximeno reconeix que s’ha constatat a Ciutat Vella.

Pacificacions i incivisme

Pacificacions i incivismeFonts municipals aprofundeixen també en altres raons tècniques que porten a la retirada d’unitats. Un primer cas són les obres de reforma o pacificació de carrers, que obliguen a retirar el mobiliari previ i recol·locar-lo després d’acord amb el disseny de la nova vorera. «Necessiten de més espai alliberat per al pas i estada de les persones, pot ser que es retirin algunes papereres sense que el servei es vegi minvat, perquè abans existia una alta concentració», defensen.

Notícies relacionades

El consistori també reconeix que les treu en punts negres d’incivisme: «Quan es constata de forma repetitiva un mal ús, especialment quan són utilitzades com a contenidors», ja que «amb una sola bossa d’escombraries queden saturades». Aquesta peculiar resposta als infractors castiga, no obstant, els veïns que sí que utilitzarien bé la paperera. 

D’altres es retiren per prevenir danys materials: «En els últims anys s’ha realitzat una anàlisi d’ubicacions de papereres que s’espatllen amb freqüència pel pas de vehicles de grans dimensions». També hi ha zones amb inventari d'hivern i d’estiu, com les platges. I finalment hi ha unitats que s’han tret per considerar-les innecessàries, «quan estan ubicades en llocs amb una alta densitat de papereres i la seva presència no aporta un servei addicional».