Denúncia de la FAVB

Llei mordassa: Multat un veí de Barcelona amb 450 euros al travessar un carrer

Llei mordassa: Multat un veí de Barcelona amb 450 euros al travessar un carrer

Guardia Urbana Barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Federació d’Associacions de Veïns de Barcelona (FAVB) ha denunciat aquest dimecres la «discrecionalitat» amb què la Guàrdia Urbana de Barcelona ha aplicat la denominada llei mordassa per imposar una multa de 450 euros a un dels seus membres per desobeir un agent que li va ordenar que pugés a la vorera quan travessava un carrer.

En un comunicat, la FAVB ha explicat «el cas inversemblant» de Joan Maria Soler, activista del moviment veïnal, membre de l’Associació de Veïns i Veïnes del Poblenou i de la FAVB, que ha sigut multat amb 450 euros en aplicació de la llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, coneguda com a ‘llei mordassa’, aprovada pel govern del PP el 2015, derivada d’una moció al Congrés presentada per CiU el 2012.

Segons la FAVB, la multa s’ha imposat a Soler «per la seva desobediència a una ordre de la Guàrdia Urbana de tornar a pujar a la vorera quan estava travessant a peu el carrer d’Espronceda, sense que l’agent verbalitzés cap mena d’explicació que justifiqués aquesta insòlita ordre».

Aquesta desobediència li va comportar, primer, una multa de trànsit de 200 euros per «no obeir les ordres d’un agent que regula la circulació», i després l’aplicació de la llei mordassa amb una altra multa de 250 euros «per una suposada falta de respecte i consideració a un agent del cos».

«Prepotència» policial

«Multar amb 450 euros una persona per una cosa tan trivial va més enllà de considerar-se una anècdota», assenyala la FAVB, que denuncia l’«alta discrecionalitat que proporciona aquesta llei a les forces d’ordre públic per utilitzar la seva autoritat».

Després de recordar la quantitat de crítiques que va generar l’aprovació d’aquesta llei «pel potencial repressor», la FAVB en denuncia l’aplicació contra «moltes expressions dissidents, com les resistències contra els desnonaments i altres maneres de protesta tan inofensives com, per exemple, posar una parada amb propaganda per convocar una manifestació».

«Tot indica que la normalització de la discrecionalitat en l’ús d’aquesta llei ha comportat un augment de la impunitat en l’actuació dels cossos policials, que l’apliquen en qualsevol ocasió fins a arribar a l’absurd. I això afecta tota la ciutadania», remarca la FAVB.

Notícies relacionades

«La prepotència en l’aplicació de les seves funcions ha de ser erradicada d’uns cossos de seguretat que han d’assumir que són uns servidors públics», recorda la FAVB.

«La conflictivitat social, en aquesta època de crisi, no justifica de cap manera l’augment de l’autoritarisme. I això és responsabilitat política dels responsables: del de la Guàrdia Urbana, Albert Batlle; i del dels Mossos d’Esquadra, Joan Ignasi Elena; que s’han de comprometre a depurar les males pràctiques», conclou el comunicat de la FAVB.